A legjobb megfizethető budapesti programajánló családoknak

Budapest egy gyönyörű és diverzifikált város Közép-Európában, de gyakran alul pozícionált. Éttermek gyerekszékkel és gyerekmenüvel, ingyenesen látogatható látványosságok vagy a hangulat, amit a város áraszt. Családja válogatja, kinek mi a “család/gyerek-barát hely”. Nekünk egy olyan hely, ahova szívesen visszük a gyermekünket és minőségi időt tudunk vele eltölteni.

Családommal Budapesten élünk, 2020 óta pedig a kislányunkkal fedezzük fel a várost. Több, mint 50 helyen jártunk eddig. Hadd mutassam be nektek A legjobb megfizethető budapesti programajánlót családoknak. Van pár tuti tippem is, amivel megfűszerezhetitek budapesti kiruccanásotokat!

A legjobb pénztárca-barát budapesti programajánló gyerekekkel

I. KÖZLEKEDÉS

1. Tömegközlekedés

Mindegy, hogy kisbabával, totyogóval vagy nagyobb gyerekkel érkeztek, mindig van mit látni/csinálni. Ehhez én csak ajánlani tudom a tömegközlekedést. A sima jegy 350 HUF, 14 év alattiaknak ingyenes (összehasonlítás képpen Párizsban 750 HUF, Barcelonában 1000 HUF, Prágában 500 HUF), de sok más opció is rendelkezésre áll, többek között a Budapest kártya, amivel sok egyéb helyre (pl. múzeumokba, kiállításokra) ingyenes a belépés. A relatív alacsony árak mellett pedig a tömegközlekedéssel sokkal jobban megismerhető egy város. A belvárosban javarészt van kialakítva babakocsisoknak dedikált hely, elsőbbségi ülés vagy lift.

Az én extra tippem:

Budapest egyik vitathatatlan vonzereje a dunai panorámában rejlik. Javaslom, hogy pattanjatok fel a pesti oldalon a 2-es, míg a budai oldalon a 41-es villamosra. Olyan városnéző programban lesz részetek 350 HUF-ért, amit sok turista busz nem hoz ki 5000 HUF-ból. SemGarantálom, hogy a gyerekek is élvezni fogják a vilizést.

Budapest 2-es villamos

II. VÁROSNÉZÉS

1. Kincskereséssel egybekötött ingyenes városnézés

Mitől is lesz egy városnézés izgalmas? Főleg (kis)gyerekkel? A hagyományos városnéző buszok helyett én jobban szeretem, az alternatív megoldásokat – különösen, hogy most már hármunk igényeire kell figyelni. Az egyik legjobb megfizethető budapesti program családoknak, a kincskereséssel egybekötött családi városnézés. Kolodko Mihály miniszobrai ellepték a várost. Mostanra 30+ 15-30 cm-es miniszobor van ‘elrejtve’ a város különböző pontján. A legtöbbje sokszor mesehőst vagy állatfigurát ábrázol, ezzel pedig a gyerekek figyelmét is teljesen le tudja kötni. A belvárosi szobrokat felkutatva pedig szuper városnéző programban lesz részetek. Írtam erről részletes cikket, itt tudod elolvasni.

Kolodko mindszobrok - 'Egyszer volt Budán kutyavásár'
2. Ingyenes (vagy csekély) belépő piciknek

Alapvetően nem kerül sokban gyerekkel várost nézni. Mi a kislányukkal (2 éves múlt) már több, mint 50 helyszínt látogattunk meg Budapesten, legyen az közkedvelt épület (pl. Szent István Bazilika), vagy kevésbé ismert hely (pl. Szemlő-hegyi barlang). Eddig talán egyszer kellett ún. regisztrációs jegyet venni, ára elhanyagolható volt. Helye válogatja, hogy meddig ingyenes a belépés (van, ahol 6 éves korig).

Az én extra tippem:

Mindenképpen használjátok ki azt a kezdeményezést, amely keretein belül számos múzeumba (pl. Szépművészeti Múzeum, Természettudományi Múzeum stb.) havonta egyszer ingyenes a belépés*. A lista változhat, mindenképpen érdeklődjetek előtte, de alább összegyűjtöttem a 2024-es aktuális kínálatot. Egyrészt pénztárcabarát, másrészt rossz idő esetén benti programnak is ideális.

*Így szól a szabály: az a magyar és egyéb EGT-állampolgár, aki: a) a 26. életévét még nem töltötte be, b) 18 év alatti személyt kísér, és annak a Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: Ptk.) szerinti közeli hozzátartozója (legfeljebb 2 fő).

MINDEN VASÁRNAP:

👉🏼 Ludwig Múzeum

MINDEN HÓNAP 1. HÉTVÉGÉJÉN:

👉🏼 Magyar Földrajzi Múzeum

MINDEN HÓNAP1. SZOMBATJÁN:

👉🏼 Óbudai Múzeum

MINDEN HÓNAP 1. VASÁRNAPJÁN:

👉🏼 Természettudományi Múzeum

👉🏼 Terror Háza

MINDEN HÓNAP 3. SZOMBATJÁN:

👉🏼 Magyar Nemzeti Múzeum

👉🏼 Magyar Néprajzi Múzeum

👉🏼 Iparművészeti Múzeum

👉🏼 Szépművészeti Múzeum

👉🏼 Vasarely Múzeum

👉🏼 Magyar Nemzeti Galéria

👉🏼 Ráth György-villa

MINDEN HÓNAP UTOLSÓ SZOMBATJÁN:

👉🏼 Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

👉🏼 Petőfi Irodalmi Múzeum

👉🏼 Kiscelli Múzeum

👉🏼 Aquincumi Múzeum

👉🏼 BTM Vármúzeum

MINDEN HÓNAP 3. VASÁRNAPJÁN:

👉🏼 Magyar Kereskedelmi és

Vendéglátóipari Múzeum

👉🏼 Postamúzeum

Családi napok:

  • Mezőgazdasági Múzeum (01/28, 02/24, 03/15, 04/28, 05/26, 06/30)
  • Vasúttörténeti Múzeum (03/15, 04/21, 05/01, 06/16, 07/28, 08/20, 09/29, 10/23, 11/01)
3. Tematikus nap

Akár egy téma mentén járjátok be a várost – mint a Kolodko miniszobrok, vagy választotok egy helyszínt és ott próbáltok meg minél több mindent megnézni. Utóbbi esetén, én a Ligetet javaslom. Egy egész napot is el lehet tölteni anélkül, hogy mocorogni kéne a városban. Babáktól, totyogón keresztül tinikig – szerintem minden le van fedve. Mit is lehet itt csinálni/látni?

Magyar Zene Háza

Az én extra tippem:

Ha nem tudtok egy napot eltölteni egy helyen, de kell egy SOS segítség, hogy éppen hol van a közeletekben játszótér, használjátok a PlaygroundBuddy applikációt. Nemcsak itthon, de külföldön is szuperül működik! 🙂

Magyar Néprajzi Múzeum

 

4. Különleges városnéző opciók

Kössétek le a gyerekek állandó felfedező éhségét olyan különlegességekkel, mint pl.

  • a RiverRide. Nincs is izgalmasabb egy városnéző busszal belegázolni a Dunába, hogy utána ott folytassátok a városnézést. Igen, jól láttad. A busszal először a szárazföldön, majd a vízben nézelődhettek.
  • Ha pedig inkább alapból a vízen lennétek, akkor vegyétek igénybe a BKK által üzemeltetett hajókat, amelyek menetrend szerűen cirkálnak a Dunán, elég megfizethető áron. Nyaranta itt is vannak hétvégi ingyenes napok.
  • Ha még ennél is különlegesebb túrára vágytok, akkor pedig a VR tours által szervezett 1,5 órás sétáját ajánlom a Várnegyedben, ahol a VR szemüvegeknek köszönhetően olyan időutazásban lesz részetek, amitől biztos tátva marad a szátok (12+ évtől).
5. Térjetek le a kitaposott útról

A legjobb megfizethető budapesti programajánló családoknak nem lenne teljes, ha nem javasolnék olyan helyszíneket, amelyek inkább a helyiek által látogatottak.

Tudom, hogy sokszor 1-2 napra érkeznek hozzánk a turisták. Azoknak nem feltétlen a legvonzóbb, de akik megtehetik, hogy hosszabban itt maradnak, azoknak ajánlom figyelmébe a következő helyeket (is):

  • Pazar kilátás a városra – Filozófusok kertje
  • Hatalmas park piknikezési lehetőséggel – Bikás park
  • Zöld, rekreációs tér játszótérrel és éttermekkel – Kopaszi gát
Kopaszi gát

III. ROSSZ IDŐ ESETÉN

1. Bevásárló központok

Sok európai nagyvárossal ellentétben, Budapest kellős közepén is található pláza. Nem is egy. Az más kérdés, hogy ti hogy viszonyultok hozzájuk, de kisgyerekes utazás alkalmával ha az idő nem kegyes, akkor igenis jól tud jönni. Akár programlehetőség (játszóház, mozi stb.), akár a napi bevásárlások miatt.

Vakvarjú étterem
2. Benti lehetőségek nagyobbaknak*

Ha már a gyerkőc nagyobb és képes kifejezni mit akar, vagy éppen, hogy mit nem akar, a lehetőség ott van, hogy egy toporzékoló gyerek lesz a társaságod a turista buszon… Mutatok pár olyan beltéri opciót, ami a gyerekeket biztos (de akár felnőtteket is) leköti.

  • Csodák Palotája – az itt található tudományos trükköket mi felnőttek is imádjuk
  • Illúziók Múzeuma – a belvárosban találhatjátok ezt az érdekes érzékeket is becsapó múzeumot
  • Selfie Múzeum – manapság egy jó családi program magába foglalja a jó képek, viedók készítését is. A tinik pedig a közösségi médián lógnak naphosszat. Ez egy jópofa alternatíva lehet.
  • Light Art Múzeum – ha egy borzasztó különleges beltéri élményre vágytok
  • BalloonFly – oké ez kivétel, mert ez kültéri, de ez egy nagyon különleges programlehetőség

*Minden család más. Minden családnak máshol van az ingerküszöbe. Nyilvánvalóan nem vinnénk a kislányunkat egy olyan (akár felnőtteknek) szóló helyre, ahol tudom, hogy nem érezné jól magát, de csak azért mert a CsoPa mondjuk alapvetően idősebb gyerekeknek szól, lehet hogy oda elvinnénk. Kezeljétek az ajánlásaimat szubjektíven. Te/ti ismeritek a legjobban a gyerek(ei)det. 🙂

Remélem ebben A legjobb megfizethető budapesti programajánló családoknak c. cikkben meg tudtam mutatni Budapest gyerek centrikus arcát, úgy, hogy közben nem szórjátok két kézzel a pénzt. Higyjétek el tudom milyen, amikor egy vagyont kell költeni egy-egy nyaralás/utazás alkalmával. Mi, akik 27 európai országban jártunk már, tényleg azt gondoljuk, hogy Budapest nagyon gyerek-barát hely.

PomPom játszótér

Végezetül pedig jöjjön néhány ebben a témakörben megosztott kép/videó az Instagrammról.

Is Budapest baby-friendly?

Best photo spots to capture the Parlament

Animal inspired itinerary in Budapest

Budapest Guide 1.

Budapest Guide 2.