2 csodálatos hét Szöulban kisgyerekkel

Teljesen komolyan mondom, hogy ez az utazás volt A NAGYBETŰS utunk 2023 nyarán! Nara pedig itt töltötte be a 3-at! A mi nagylányunk. Öveket becsatolni & akkor induljon a mi koreai kalandunk - higgyétek el, van mit mesélni! Tudom, hogy Ázsiát tekintve nem Szöul az elsődleges úti cél - főleg magyar családoknak - de ó anyám milyen csodálatos ez a város! 🥳 Gyertek, megmutatom milyen 2 csodálatos hét Szöulban kisgyerekkel!

🎥 Reel - Minden így kezdődött

🎥 Reel – Előzetes

Indulásra kész (BUD-ICN)

Dél-Koreába való belépés

5 lépés kellett ahhoz, hogy beléphessünk Dél-Koreába! 🇰🇷

Minden országnak megvan a maga belépési követelmény rendszere, én most a 2023 augusztusi állapotot osztom meg – mindenképpen aktuálisan tájékozódj!

➡️ Érkezéstől számítva még legalább 3 hónapig érvény útlevél

➡️ K-ETA (Korean Electronic Travel Authorization)

Ez egy online kitöltendő dokumentum, amit az út megkezdése előtt legalább 72 órával ki kell tölteni. Díja: 10.000 KRW/fő, amely 3 évig érvényes bármennyi számú koreai utazásra. Ebben az esetben nem kell “Arrival Card”-ot kitölteni landoláskor.

➡️ Q-kód

A “Health Card”-ot hivatott helyettesíteni. Ez egy ingyenesen kitölthető rövid online formanyomtatvány az aktuális egészségi állapotodról. A repülés előtt kellett kitölteni, aminek a végén egy QR kódot kaptunk. Kérhették volna belépéskor, de nem nézték meg.

➡️ Kis mennyiségű kézpénz (EUR, USD)

Dél-Korea azon kevés országok egyike, ahol nem kopasztanak meg a bankok, ha kézpénzt akarsz felvenni. De érdemes a reptéren csak annyit felvenni, amennyi a tömegközlekedésre szükséges T-money kártya vásárlására & feltöltésére elegendő.

➡️ T-money kártya + feltöltés

Borzasztó hasznos. Közlekedésen kívül lehet vele fizetni kis boltokban & taxiban is. Minden parádésan gördülékenyen ment, nagyon pozitív volt az élmény. Sőt, a KakaoMaps segítségével 98%-ban be tudtam lőni, hogy mennyivel kell feltölteni a kártyánkat 2 hétre.

🎥 Reel – Belépés Dél-Koreába

🎥 Reel – Hasznos appok

Ha már itt tartunk gyorsan felsorolom az applikációkat, amelyek segíthetik a kint tartózkodásotokat! 📱🇰🇷

ADMINISZTRÁCIÓ: Revolut, Airalo (kód: ESZTER4181 - 3 USD kedvezményért), AirVisual, K-ETA (ez inkább csak biztonsági okokból)

KÖZLEKEDÉS: KakaoMap (csak koreaiul), NaverMap (jól működik angolul is), Kakao Taxi, BucaCheck. A Google maps-et hanyagoljátok, mert nem pontos – nem működik jól.

FORDÍTÓ & ÉTELEK: Papago, Baemin, Yogiyo

TURISTA: VisitKorea, AirBNB, Klook, Get your guide

életképek

Pénzügyek

Dél-Koreában érdemes figyelmet fordítani az alábbi spórolós tippekre. Az utazás (megint) kezd luxus lenni. Ezért összeszedtem pár ötletet, amivel itt-ott spórolni lehet, ha Dél-Koreába fújna titeket a szél.

PÉNZT SPÓROLNI

 • ÁFA visszatérítés külföldieknek - ez egyszerre nagyon érdekes & még spórolsz is, kb 5%-ot. De erről mesélek még bővebben mindjárt.
 • Sok 2+1 akció - itt ennek kultúrája van. Vásárlásra ösztönözni nem akarlak, de ha 1-1 termékről amúgy is tudod, hogy jó és vennél, bátran vegyél többet. Majdnem biztos, hogy kapsz kedvezményt. És hát a koreai szépségápolás bölcsőjéről beszélünk. Majdnem minden esetben jól jön a 2+1 akció. 🤩

INGYENES

 • Hanbokban ingyenes a belépés a Palotákba - erről is mesélek később.
 • Termékminták - itt rengeteget adnak. Jóval többet, mint Európában. Élvezd ki!

KÉNYELMES – pénzt nem spórolsz, de időt igen & még komfortos is

 • T-money kártya (tömegközlekedésre, kis boltokba & néhány taxiban is) - érvényes az egész országban
 • Mindig legyen nálad egy kis kézpénz - ritkán, de van, hogy csak kézpénzzel lehet fizetni, vagy ha épp nincs pl. Revolut-od, akkor a kártyás fizetéskor a konverzió rosszabb, így ajánlott némi pénzt a pénztárcában tartani.

📸 Carousel képek – pénz spórolás

Adóvisszatérítés

Most pedig megosztom veletek, amit én is nemrégiben ”tanultam”. Dél-Korea egy olyan ország, ahol adó visszatérítésre van lehetőség. Röviden ezt érdemes tudni róla:

KI VEHETI IGÉNYBE? - Minden külföldi, aki 6 hónapnál kevesebbet tartózkodik Dél-Koreában & a vásárlástól számított 3 hónapon belül elhagyja az országot.

ÉRTÉK HATÁROK: - A vásárlás ára 15.000 & 500.000 KRW között kell, hogy legyen. Együttes limit: 2.500.000 KRW. Kb. 5%-ot kapsz vissza.

MI KELL HOZZÁ? - Útlevél, blokk(ok), külföldi bankkártyád

TÍPUSOK: - Azonnali visszatérítés vagy visszatérítés a reptéren

HOL: Repteres - Pl. Sephora

Azonnali - Pl. Bevásárlóközpontokban, szupermarketekben (Chicor, OliveYoung, LotteMart stb.), nagyobb szépségápolási üzletekben - MyeongDong-ban sok van (pl. EtudeHouse, LaNeige)

HOGYAN MŰKÖDIK:

0.lépés - Bizonyosodj meg róla, hogy az üzlet tagja ennek a kezdeményezésnek (kasszánál táblák jelzik)

1.lépés - Vásárlásnál mutasd be az útleveled & gyűjts be a blokkot.

2.lépés - Azonnali adóvisszatértésnél nincs más teendő, helyben levonják az összeget & kevesebbet fizetsz.

3.lépés - Ha nem azonnali, akkor a blokkokat a reptéren tudod beváltani.

4.lépés - Szkenneld be az útleveledet a reptéri automatánál (biztonsági ellenőrzés előtt)

5.lépés - Biztonsági ellenőrzés után egy másik kiosk automatából fel tudod venni a készpénzt.

Több infóért látogass el ide.

🎥 Reel – Adóvisszatérítés

hangulatképek - Ikseon-dong

Családbarát Szöul

A sok pénzezkedés után pedig mesélek arról, hogy Szöul mennyire volt család-barát. 👨‍👩‍👧

Parádés mennyire család/gyerekbarát Szöul - és most nem is elsősorban a dedikált gyerekes helyekre gondolok, mint a Lotte / COEX akváriumok, hanem inkább azokra a kis, de annál jelentőségteljesebb dolgokra, mint pl:

 • Dedikált ülőhelyek várandós hölgyeknek
 • A metró vagonokban leszállás előtt a képernyőn látni, merre helyezkedik el a lift
 • Mindenhol akadálymentesített út van (egy kivételt találtunk csak: a libegőtől fellépcsőzni az N Szöul toronyig)
 • Babakocsit lehet ingyenesen bérelni a Banpo hídnál
 • Általánosságban véve borzasztó kedvesek, mosolygósok a helyiek, ha kisgyereket látnak

Valószínű ennek a nagy gyermek rajongásnak a hátterében az is állhat, hogy Dél-Korea egy erősen idősödő társadalom. Sajnos tényleg kevés helyi kisgyereket láttunk magunk körül. Sokan ránk mosolyogtak – főleg az idősebbek -, sőt sokszor beszélgetést is kezdeményeztek.

📸 Carousel képek – Családbarát Szöul

mi nagyon élveztük a várost

Családbarát programok

És akkor ennek tudatában felsorolom, hogy szerintünk mik azok a programok, helyszínek, ahova bátran lehet kisgyerekkel menni. A teljesség igénye nélkül:

🚡 Libegő a Namsan hegyre + és persze az N Seoul torony

🦋 Ihwa Mural Falu

🛝 DDP – DikiDiki játszóház

🏙️ Lotte World Torony - Sky Observatory

🪼 Lotte Akvárium

🎡 Lotte World vidámpark

🐬 COEX akvárium

👘 Hanbok-ba öltözés

🥪 Piknik & játékidő a Banpo Hangang Parkban

🧸 Kakao Friends játékbolt

🧬 Nemzeti Tudományos Múzeum gyerekeknek (olyasmi mint Budapesten a Csodák Palotája)*

💦 SeaLaLa*

🦔 Megnézni egy állatos tamatikájú kávézót, pl. Szurikáta kávézó)*

🧚🏻‍♀️ Songwol-Dong Tündérmese Falu Incheon-ban*

🌳 Seoul Children's Grand Park*

*a csillaggal jelöltekbe mi most nem jutottunk el, de mindegyik a listámon volt, hogy ha úgy adódik. Legközelebb mindenképpen szánunk ezekre időt. És higgyétek el, ez egy nagyon kompakt lista. Ha jobban elmélyedtek a témában, még legalább ennyi lehetőséget fogtok találni az interneten.

🎥 Reel – Hova menjünk

Mit ettünk?

Térjünk át az étkezésre. Gondolom sokakban felmerül, hogy Dél-Koreában túlnyomó részben rizs & kimcsi lesz a menü. Ami egyébként nem áll messze az igazságtól. 🤤 De az is igaz, hogy az ország borzasztó modern & turistabarát, számtalan egyéb (amerikai, európai) étterem is rendelkezésre áll a helyiek által látogatott autentikus koreai helyek mellett.

Hozok néhány példát, mire számíthatsz, ha helyit eszel/koreai étterembe látogatsz:

 • Étel megosztás. Szöulban (meg az egész országban), ennek kultúrája van. Sokszor láthatod majd, hogy egy főételhez kihoznak neked 5-6 kis tálban egyéb kísérőt, savanyúságot. Ezek mind a te rendelésedhez tartoznak, de ha többen étkeztek, egy idő után az asztalon tányér hegyek lesznek. Nyugodtan kóstoljátok meg egymásét. Nem fognak rossz szemmel nézni. Ezenkívül több olyan helyi étterem fajta is van, ahol eleve a közösségi együtt étkezésen van a hangsúly, mint pl. a koreai BBQ sütögetés.
 • Ehhez kapcsolódik, hogy nagyon sok helyen korlátlanul fogyasztható a kimcsi & a danmuji (sárga színű savanyított retek). Sok esetben a csapvíz is ingyen van.
 • Az evőpálcikákat sokszor az asztal oldalában elhelyezett kis fiókban találhatod meg. Hiába várod, hogy kihozzák az evőeszközöket.
 • Nagyon szeretik a street food-os megoldásokat. Piacon, de egy-egy városrészben pl. MyeongDong rengeteg utcai árust fogsz találni. Legyél bátor & kóstolj meg minél több mindent. Igazi ízorgia vár rád. Készülj kézpénzzel is. Az árusok nagy része nem fogad el kártyát.
 • Tévhit, hogy a koreai BBQ éttermekben füstös, büdi leszel. Minden asztal fölött szagelszívó van, ami teljesen ’tisztán és illatosan’ tart.
 • „Café-hopping” egy nagyon is létező dolog Koreában! Mi nagy kávé rajongók vagyunk & imádtuk, hogy Dél-Korea egy kávé paradicsom - már ami a minőségi kávét & specialty kávézókat illeti. Annyi van belőlük a városban, hogy még én is zavarba jöttem.
 • Ha most csak pár igazi koreai dolgot kéne kiemelni, amit mindenképpen próbálj ki, akkor ezeket ajánlom (természetesen ennél jóval több ínyencség létezik):

🍌 Banán tej (바나나 우유)

🍩 Koreai csavart fánk (꽈배기)

🍪 Dalgona (달고나)

🍡 Eper / szőlő Ddalgi Satang (딸기탕)

🥖 Sűrített tejes ‘kenyér’ (우유식빵)

🍥 Mézzel bevont rizstészta felfújt (유과)

🥐 Bungeoppang (붕어빵)- édesített vörösbabtésztával töltött hal alakú tészta

🍵 Koreai körte tea (배차)

🥞Hotteok (호떡 ) – édes palacsinta-szerű

🍧Bingsu (빙수) - tejalapú borotvált jég

🥚Tojásos kenyér (계란빵)

🥟 Mandu (만두) - batyu

🍣Kimbap (김밥)  - rizs roll (sushi-szerű)

🥮 Bindaetteok (빈대떡) – mungóbab palacsinta

🍜 Kézzel készített/vágott tészta (칼국수)

🍜Hideg (jeges) leves tésztával (냉면)

🍜Jjajangmyeon (짜장면) - fekete babos tészta

🍜Samgyetang (삼계탕) – ginzenges csirke leves

🥘 Bibimbap (비빔밥)

🍗Korean fried chicken (프라이드 치킨)

🥓 Korean BBQ

🥘 Tteokbokki (떡볶이)  - csípős rizstésztából készült nudli

🍛 Kimchi jjigae (김치찌개) – kimcsi ‘pörkölt’

🎥 Reel – Étel megosztás

🎥 Reel – Café hopping

🎥 Reel – Hami kompiláció

isteni ételek

Szöulra jellemző, specifikus dolgok

Ha egy másik kultúrába csöppensz, érdekes lehet megfigyelni, ami nekik természetes, ránk milyen – sokszor lenyűgöző – hatással vannak. Szöulban is találtunk bőven olyan dolgot, ami idehaza nagyon ’külföldi’, de bevallom jó párat szívesen bevezetnék Magyarországon is. 🤭

🏖️ Napernyő a gyalogos kereszteződésekben

🚦 Gyalogos átkelőknél visszaszámláló zöld

🚦 Gyalogos átkelőknél zöld fény a földön (ha a telefonodat bújnád)

🚩 Mini zászló a buszokon

💦 Automatikus aszfalt vizezés kánikulában

🚬 Nyilvános helyen dohányosoknak fenntartott zárt doboz

🧹 Takarító személyzet a metrókon

🖥️ Metró megálló előtt képernyőn mutatják, hol van lépcső & lift

🟢 Zöld fénnyel jelzik merre kell leszállni

😷 Aluljárókban gázmaszkos szekrény

🌂 Esernyőszárító, vagy (biológiailag lebomló) esernyő védő csomagoló

🥢 Evőeszköz az étteremben a fiókban található

🔐 Szám záras otthonok

🚶🏻‍♀️ Nyitott táskával való sétálás

🤑 Adó visszatérítés külföldieknek

🎥 Reel – Korea specifikus dolgok

családi pillanatok

Szöul sötét oldala

Nézzük Szöul sötét oldalát! 🌑

Najó, dráma vége. De amikor az ember kontinenst vált, természetes, hogy talál olyan dolgot is, ami számunkra teljesen szokatlan volt. Csak most nem feltétlen ’’ szokatlant, hanem olyan dolgokat, amelyek picit megnehezítették a dolgunkat.

Pára - A közel 80%-os páratartalom 30 fokos átlaghőmérséklettel pusztító tud lenni, ha turistáskodsz. Izzadtunk, mint egy ló. Ezen nincs mit szépíteni. Sokat olvastam, hogy ‘a július a nedves meleg, augusztus a száraz meleg’. De ez nem az a száraz meleg, mint itthon, csak annyi, hogy sokkal kevesebbet, vagy egyáltalán nem is esik az eső. Ezt az izzasztó helyzetet pedig nem segíti az a rengeteg klíma, ami megy: metrón, bevásárlóközpontban, kisboltban stb.

Nincs szemetes köztereken - De úgy nagyon nincs. Ez kicsit nehéz volt megszokni. Nagyon komolyan veszik a szelektív hulladékgyűjtést - ami nagyon dicséretes. Azzal, hogy nincs szemetes az utcákon, arra ösztönöznek, hogy vidd haza a szemeted. De más a szemét mennyiséged, ha helyiként van 2 óra szaladgálni valód a városban és más, ha 10 órán keresztül turistáskodsz. Nem egyszer szolgált a babakocsink alja mini szemetesként.

Nincsenek padok - Legalábbis amerre mi jártunk alig, vagy egyáltalán nem voltak padok. Sem az utcákon, sem a bevásárló központokban.

+1 nyitvatartási idő - Ez nem annyira volt zavaró, inkább csak észbe tartandó, hogy az éttermek kb 15-17:00 között bezárnak.

📸 Carousel képek – a sötét oldal

Palota mustra Szöulban

Mivel több is van belőle & külföldiek számára – akik nem ismerik a hangul-t – teljesen megkülönböztethetetlenek, arra gondoltam segítek picit & pár szóban összefoglalom amit érdemes tudni. (Ne felejtsétek el, 4-gyel kell osztani mindent! 😉)

Gyeongbokgung 경복궁

Ez a legnagyobb palota az 5 közül. Eredetileg 1395-ben épült, innentől lett Szöul Korea fővárosa. Nevének jelentése ‘A menny által nagyon megáldott palota’, talán azért is mert elhelyezkedését tekintve nagyon szerencsés: a Bugaksan & Namsan hegyek között. A királyi őrségváltást pedig mindennap 10 és 2 órakor lehet megnézni Gwanghwamun Kapunál.

 • Felnőtt – 3,000 ₩
 • Gyerek (7–18) – 1,500 ₩
 • Gyerek (6 év alatt), szenior(65+), & mindenki aki Hanbokot visel ingyenes.

Changdeokgung 창덕궁과 후원

Ez az 1405-ben épült palota volt a 2. királyi villa. Ez a legjobb állapotban lévő az összes közül. A Titkos kerthez csak akkor nyúlnak bele emberi kézzel ha már elkerülhetetlen. Talán az őszi színekben pompázik a legszebben.

 • Felnőtt – 3,000 ₩
 • Gyerek (7 – 18) – 1,500 ₩
 • Gyerek (6 év alatt), szenior(65+), & mindenki aki Hanbokot visel ingyenes.

Changgyeongung 창경궁

A többi palotához képest ez sokkal egyszerűbb & kompaktabb. Nagy erdő övezi (~50.000 fa) - van japán sárgabarack, zelkova, juhar, cseresznye és őszibarack.

 • Felnőtt – 1,000 ₩
 • Gyerek (7 – 18) – 500 ₩
 • Gyerek (6 év alatt), szenior(65+), & mindenki aki Hanbokot visel ingyenes.

Deoksugung 덕수궁

Ez a legkisebb palota, amely az végső rezidenciája volt Gojong királynak a Joseon dinasztiából. A palota hol hivatalos rezidencia, hol ideiglenes lakhely volt. Nevét - ami egyébként ‘az erényes hosszú élet palotája’ - csak 1907-ben kapta.

 • Felnőtt – 1,000 ₩
 • Gyerek (7 – 18) – 500 ₩
 • Gyerek (6 év alatt), szenior(65+), & mindenki aki Hanbokot visel ingyenes.

Gyeonghuigung 경희궁

Nagy méretét tekintve, több király is itt ‘dolgozott’, már ami az államügyeket érintette. Fontos palotának tartották & többször hívták ‘Nyugati Palotának’.

 • Ingyenes

🎥 Reel - Paloták összefoglaló

szöuli paloták

A Titkos Kert mennyire titkos?

Hallottatok a Titkos Kertről Szöulban? 🤫🌳

A hatalmas kert a Changdeokgung Palota területén található, ahova csak vezetett túra keretei között lehet bemenni & külön jegyet kell váltani. 😌 Ugyan naponta több nyelven indítanak csoportot, minden csoport maximum 100 főt fogad: 50 jegyet online értékesítenek, 50-et személyesen.

🌱🪻 A kertet a lehető legtermészetesebb módon tartják fenn, a lehető legkevesebb emberi beavatkozással.

Véleményem szerint abszolút megéri jegyet ‘vadászni’ rá, nagyon szép állapotban van a kert & gyönyörű látni milyen lehetett az élet annak idején a Joseon Dinasztia uralkodása alatt. Arról nem is beszélve, hogy üdítően hathat (nyáron nem szó szerint 😅) a nagy metropoliszon belül egy oázisban andalogni.

Csak ajánlani tudom - de fontos: nyáron főleg augusztusban parádésan meleg van, és párás. Hidratáljatok sokat! 💦

A hivatalos honlapon ajánlott jegyet foglalni, ami itthonról nem igazán érhető el. Célszerű, akkor belépni és foglalni, amikor már Dél-Koreában vagytok (vagy használhattok VPN-t itthon).

Az egyik legautentikusabb élmény: Hanbok

Ha már Paloták, akkor írtam már, hogy a paloták bármelyikében ingyenes a belépés, ha Hanbok-ot viselsz. Természetesen mi is kipróbáltuk ezt az élményt, no nem feltétlen az ingyenes belépőért.

Az egyik legautentikusabb élményünk volt, amit a család összes tagja imádott!

A viselése nagyon kényelmes - még egy totyogóval is, ami nem elhanyagolható. Mi a „hercegnő ruha keresést” vetettük be. Zseniálisan működött. 🤭

A bérlés szuper egyszerű: hemzsegnek a kölcsönzők a paloták szomszédságában. 1 órára, de akár egész napra is lehet bérelni. Hanbok Day az üzlet neve, ahonnan mi béreltük 3 órára hármunkra kb 20.000 forint frizurával & kiegészítőkkel.

🎥 Reel – Hanbok dressing

Hanbokba öltöztünk

 

Lotte vs. COEX akvárium?

Lotte vagy Coex Akvárium Szöulban? 🪼🦀

➡️ Szöulban 2 nagy akvárium is van, mindkettő nagy bevásárlóközpontokban, ahol a nap további részét is el lehet tölteni. Szerintünk nincs jó, vagy rossz választás.

🪼 Lotte World Akváium:

 • Jamsil negyedben van, a Lotte World Plázában
 • 55.000 lény, 650 faj
 • 11.240 m2 alapterületen a vizes akváriumok összes kapacitása 5.200 tonna
 • Dél-Korea legnagyobb akváriuma (25 m széles) is itt található
 • Jegy: 29-35.000 ₩ - 7.500-10.500 HUF - (összevont jegy a SeoulSky-ba: 49-56.000 ₩ - 13-15.000 HUF), 3 év alatt ingyenes
 • Nyitvatartás: 08-20:00
 • Eléggé hangos, inkább a szórakoztatáson van a hangsúly, de emiatt a gyerekek imádják
 • Mit lehet megnézni a környéken: Seoul Sky, Lotte World Adventure & Lotte víiz park (mindkettő vidámpark)

🦀 COEX Akváium:

 • Gangnam negyedben van, COEX plázában
 • 40.000 élőlény, 650 faj
 • 970 m2 alapterületen a vizes akváriumok összes kapacitása 3.500 tonna
 • Dél-Korea legnagyobb cápa lelőhelye - 17 faj összesen 110 cápája itt található
 • Jegy: 24-28.000 ₩ - 6.500-7.500 HUF -, 3 év alatt ingyenes
 • Nyitvatartás: 10-20:00
 • Sokkal nyugisabb, jobban átjön az edukatív vonal
 • Mit lehet megnézni a környéken: Gangnam szobor, Bongeursa Szentély, Starfield Könyvtár

🎥 Reel – COEX vagy Lotte akvárium

🎥 Reel - Koi hal etetés

mi mindkettőt felfedeztük

Seoul Sky Observatory (Lotte World Tower)

Milyen magasra mersz menni? 🫣

A Lotte World Tower (롯데월드타워) egy 123 emeletes, 555 m magas felhőkarcoló Szöulban. Jelenleg ez a 6. legmagasabb épület a világon, az OECD országokban ez a legmagasabb & Dél-Korea első épülete, amely 100 emeletnél magasabb. 🇰🇷 A kiváncsi & merész emberek pedig felmehetnek a Seoul Sky Observatory-ba, hogy a magasból a lábuk előtt heverő városban gyönyörködjenek. A lift kevesebb mint egy perc alatt repít fel a 117. emeletre. 😳 Innen mozgólépcsővel lehet további emeleteket meghódítani! Egészen a 122. emeletig. Van kávézó, szuvenír bolt, de már a kilátásért teljesen érdemes felmenni. ☺️ A 120. emeleten van Dél-Kirea legmagasabb nyitott terasza, potom 486 m magasan. 😅

🎟️ Jegy árak:

Felnőtt 29.000 ₩ (7.700 huf)

Gyerek 25.000 ₩ (6.700 huf)

⏳ Nyitvatartás

10:30-22:00 (hétvégente 23:00)

🎥 Reel – Seoul Sky

mindkét toronyba felmentünk

Családi Randi az N Szöul Toronynál

A 237 m magas  Namsan Hegyen magasodik a helyiek által is oly közkedvelt N Seoul Torony. 🌄

Megközelíthető: egy hosszú sétával, busszal (csak buszt engednek fel), vagy siklóval - ahogy mi is tettük. 🚠

Nem hiszem, hogy itt van olyan időpont, amikor nincsenek sokan, így mi mindent beleadtunk: naplementére érkeztünk. 🤭😅 Nagy álmom volt, hogy legyen itt egy családi lakatunk, hiszen itt  külön kultúrája van ezeknek a szerelem lakatoknak! 🔐 A kilátás egyszerűen mesés. Bár picit fura, de az egyik fénypontja a toronynak a Sky Restroom, vagyis a wc. Hát innen tuti a legjobb kintásás nyílik a városra. 😅🚽

⚠️A siklónál visszafele nagy sor volt, erre érdemes készülni, de minket nagyon sokat előreengedte a babakocsi és a gyerek láttán.

Sikló retúr hátmunka: 28.000 ₩ (7.600 HUF)

N Seoul Tower Hármunkra: 42.000 ₩ (11.500 HUF)

Naplementében családi lakatot tenni Szöul egyik legikonikusabb pontján: felbecsülhetetlen 🥳

🎥 Reel – N Szöul torony

2 hetes útiterv:

1.Nap – utazás

2.Nap – dél körül érkezés Szöulba

         - Deoksugung Palota (덕수궁)

         - Cheonggyecheon Forrás (청계천) – esti sétához

                   - Cheonggye Plaza

                   - “Tavasz” torony

                   - Gyertyaláng szökőkút/vízesés

                            - Vacsora ajánlás: Ssada Kimbap (싸다김밥)

3Nap – piac, játék, shopping

         - Gwangjang Piac (광장시장) – helyi ételekért

                   - Cho Yonsoon tésztája (Netflix sorozatból)

                   - Próbáljátok ki a Bindaetteok-ot (빈대떡) & Rizsfánk (찹쌀꽈배기 vagy 찹쌀도넛)

         - DDP  - Dongdaemun Design Plaza (동대문디자인플라자)

         - Dizájn Játszóház (DiKi DiKi)

                   - Próbáljátok ki az Egg Drop-ot (에그드랍)

         - Myeong-Dong Katedrális

         - Myeongdong bevásárló utca (명동) – koreai bőrápolás mekkája

4.Nap - falfestmények, palota, Titkos Kert

         - Reggeli – Subway (vagy KFC, Starbucks is van a metró megálló közelében)

         - Ihwa Falfestményes Falu (이화 벽화마을)

         - Nemzeti Tudományos Múzeum gyerekeknek (국립어린이과학관)

         - Changgyeonggung Palota (창경궁)

         - Titkos Kert (비원 or 후원) – online időpontfoglalás ajánlott (csak vezetett séta van)

5.Nap - pihi, coffee hopping Ikseon-dong-ban

         - Mil Toast (밀토스트)

         - Flipper's Ikseon (플리퍼스 익선점)

         - Soha Salt Pond (소하염전)

         - Cheese Industry (치즈공업사)

         - Cheongsudang Café

6.Nap - palota, hanbok kölcsönzés, hanok házak

         - Reggeli az Anguk 153-ban (안국)- pékség, kávézó

         - Bukchon Hanok Falu (북촌한옥마을)

                   - Bukchon Tradicionális Kultúr Központ (북촌문화센터)

                   - Cha-Teul – tea ház

         - Hanbok bérlés (mi a Hanbok Day-ben béreltünk)

         - Gyeongbokgung Palota (경복궁)

         - Gwanghwamun Tér/Kapu (광화문)

7.Nap - piac, hanok házak

         - Tongin Piac 통인시장

         - Seochon Hanok Falu (서촌 한옥마을)

         - Ebéd: Ginzenges csirke leves a Tosokchon étteremben (토속촌 삼계탕)

                   - Ugorj be a Tongin Sweet-be (통인스윗)

8.Nap - Chill

         - Menjetek egy Jjimjilbang-ba 찜질방 (Koreai spa)

         - VAGY SeaLaLa aquapark-ba

9.Nap - Lotte

         - Seoul Sky Obzervatórium (롯데월드타워 서울스카이)

         - Lotte Akvárium (롯데월드 아쿠아리움)

         - Seokchon tó parkja (Songpa Naru Park)

         - Lotte World (Seoul) 롯데월드)

10.Nap - park, kávézó

         - Yeouido Park (여의도공원)

         - kávé a Cafe Yeonnam-dong 239-20/223-14-ben

         - Seoul Illúziók Múzeuma (서울 트릭아이미술관)

                   - a múzeum mellett: CaFace (카페이스)

         - Hongdae - Hongik Egyetem híres utcája (홍대) – shopping & streetfood!

         - Kakao Friends üzlet (카카오프렌즈 홍대플래그십 스토어)

                   Egyéb kávézó alternatívák:

                   - Meerkat Friends

                   - Stylenanda Pink Pool Cafe (스타일난다 핑크풀카페)

                   - Rooftop Urban Beach (루프탑 어반비치)

11.Nap - chill a Han folyó partján

         - Banpo Bridge Holdfény Szivárvány szökőkút (반포대교 달빛무지개분수)

12-Nap - Namsan hegy

         - N Szöul torony (N서울타워)

         - Kávézó - C. Through Café

         - Seoullo 7017 SkyGarden (서울로 7017)

13.Nap - COEX

         - COEX Artium – SMtown művészek kézlenyomatos fala (k-pop rajongóknak kötelező)

         - COEX – Gangnam szobor (keleti kapunál)

         - COEX Artium – Starfield Könyvtár (별마당도서관)

         - Bongeunsa Szentély (봉은사 (서울)

                   - Bőrápolás: Sulhwasoo Flagship Store Seoul (플래그십 스토어)

                   - Kávézó: Mammamia (도산맘마미아)

14.Nap - Incheon

         - Incheon kínai negyed (인천 차이나타운)

         - Ebéd a Gong Hwa Chun étteremben (공화춘)

         - Jjajangmyeon Múzeum (짜장면박물관)

         - Songwol-dong Fairytale Falu (송월동 동화마을)

15.Nap – utazás

ST nagyon boldog 🙂

Utolsó gondolatok

Szöul egy borzasztóan pezsgő, modern & gyerekbarát hely. Bármikor visszamennénk & jó szívvel ajánljuk másoknak is. Remélem a "2 csodálatos hét Szöulban kisgyerekkel" cikk elolvasás után a ti kedveteket is felcsigáztam. 🙂

Végezetül, megosztom a több Szöullal, Dél-Koreával kapcsolatos videómat/fotómat is Instagrammról. Szemezgessetek!

🎥 REEL – 10 tipp hosszú interkontinentális járatokra

🎥 REEL – Korean Air

📸 CAROUSEL Képek – Nappali képek

📸 CAROUSEL képek – Esti képek

📸 CAROUSEL képek – Családi képek

🎥 REEL – Korean tea ceremony

🎥 REEL – Gangnam style

🎥 REEL – core memory