Miért utazzunk babával?

Amikor még áldott állapotban voltam, sok dolgot terveztünk meg a férjemmel: hogyan szeretnénk bizonyos szituációkat kezelni, milyen elvekhez szeretnénk tartani magunkat (amiket nem szegünk meg) és többek között kerestük a választ erre a kérdésre: Hogyan és miért utazzunk babával?. Aztán úgy jött a szülőség, mint az ismeretlen egyenlet ismeretlen része, és minden (na jó, nem minden, de sok) tervünk bukott a horizont alá…

Aztán hirtelen a ezen a kérdésen kezdtünk agyalni: Hogyan és miért utazzunk babával? Mielőtt tovább mélyednénk a szülőség és a családos utazás bugyraiba, egy dolgot szeretnék leszögezni: te vagy a legjobb szülő a gyermekednek! Te tudod a legjobban meddig tart a komfort zónátok. Ami nekünk bevált, lehet, hogy nektek nem. Én most a mi tapasztalatainkat szeretném megosztani veletek.

Ezt tisztázva azt is ki kell jelenteni, hogy nincs egyértelműen jó vagy rossz döntés ebben a témakörben. Ez egy állandó körforgása a próbálkozásoknak (néha tanulsággal), ahol van, hogy megütöd a főnyereményt!

Szerintünk a második legfontosabb dolog a családi utazásban a szemlélet. Neked is képviselni kell azt az álláspontot, hogy az utazás csodákra képes a gyermekeddel. Az ő korukban annyi minden újdonságként hat. Az, hogy nem a sarki játszótéren fedezitek fel a flórát és faunát, nem fogja őt veszélybe sodorni. Miért? Mert te (= a stabilitás, a szikla az ő életében) ott vagy vele.

Ebben a cikkben szeretném, ha megismerkednétek, mi hogyan látjuk az utazással járó előnyöket. Mennyi minden válhat javatokra mind fizikailag, mind szellemileg. Valamint bepillantást nyerhettek a 'Hogyan és miért utazzunk babával?' témakörbe.

Családi kép, Rabac 2021

Kaland

A kisbabádnak minden új élmény egy új inger is – mindegy, hogy 2 vagy 1436 km-re vagytok az otthontoktól. Ezek az ingerek stimulálják az agyi fejlődésüket. Sokkal gyorsabban tanulnak ilyenkor, mint azt bármelyikünk el tudja képzelni. Ha termékek lennének, a kisbabák tuti nedvszívó szivacsok lennének, olyan sebességgel szippantják be az élet esszenciáját.

Kapcsolódás

Sokszor mondják, hogy ‘de hát nem is fog rá emlékezni!’. Lehet. De TE igen! A megszakítatlan, minőségi idő, amit utazásokkor együtt tudtok tölteni egyszeri és megismételhetetlen mindannyiótok számára. A képek, videók & a személyes elmesélésed pedig újabb kapcsolódási pontra ad lehetőséget a gyermekeddel évekkel az utazás után is.

Változás

Az egész életed megváltozik azzal, hogy szülővé válsz. Az érvelés, hogy azért nem utazol majd vele, mert ‘más lesz’ nem feltétlen állja meg a helyét. Ahogy mi látjuk, a szokásos mindennapok is gyökeresen megváltoztak. 8 óra pihentető alvás helyett éjszakánként 5x ébredni, mászásban lévő babán pelenkát cserélni. Ezek – és még megszámlálhatatlan egyéb – mind-mind olyan dolog, amelyhez hozzá kell szoknod.

Felfedezés

Kezdhetitek egy teszt jellegű közeli kiruccanással. Ugyanúgy megtapasztalhatjátok az összes lépést: foglalás, tervezés, pakolás, utazás – de ha bármi kizökkentene titeket gyorsan haza tudtok menni. Fedezzétek fel mi van a közeletekben, de ha már az elején is vagányok vagytok, menjetek messzire. Együtt!

Kitevés

Gondoltál már arra, hogy az utazások alatt milyen sokat fejlődik/változik a gyerekek viselkedése és személyisége? Azzal, hogy állandóan új dolgokat látnak, csak nyitottabbá és sokkal fogékonyabbá teszi őket. Nagy valószínűséggel sokkal kíváncsibbak és elfogadóbbak lesznek másokkal szemben. Inkább lesznek megoldásra törekvők, és néznek szembe az új kihívásokkal.

Tűz

Szerintem minden szülő most igazat tud nekem adni, hogy a gyermekek szemében égő tűz és izgatottság egy páratlan dolog. Soha nem tudjuk a lányunk kíváncsiságát jóllakatni. Ő mindig felfedező üzemmódban van. És mi minden alkalommal libabőrösek leszünk ettől a jelenségtől. Gondolj csak bele: vajon milyen csodálatosnak láthatják a világot, ha ennyire tudnak örülni a legkisebb dolgoknak, mint például egy kavics?

Jókedv

A kisbabák, kisgyerekek mindig ellopják a show-t – akárhova megyünk. Az emberek is sokkal fogékonyabbak emberi interakcióra, ha egy gyermekkel utazol.

Családi kép a Parlement előtt, Budapest 2022
+3

Ha pedig az imént felsoroltak még mindig nem győztek volna meg 100%-an, akkor mondok még 3 példát miért és hogyan utazz babával.

Pénz

A legtöbb légitársaság, hotel stb. nem számít fel extra díjat 2 év alatti gyerekek számára. Még véletlen sem akarunk arra ösztönözni, hogy csak financiális okok miatt utazz kisgyerekkel, inkább arra hívjuk fel a figyelmet, hogy arra fogni a nem utazást, hogy drága - nem biztos, hogy reális.

Szabályok

A baba mindanapjait körül ölelő rutin egy szuper dolog. De pontosan mi is az? Mindenki meghivatkozza, de kézikönyv nincs hozzá. Mielőtt teljesen bekebelezne a tudat, hogy utazás alatt nem tudod/lehet tartani ezeket, itt egy kis emlékeztető: Igen, a rutin jó dolog, de nem fog a gyermeked semmi féle hátrányban részesülni, ha 1 fürdetés az autópályán kimarad. Ettől nem leszel rossz szülő. Ráadásul néha jó megmutatni azt is a gyereknek, hogy van, amikor máshogy alakulnak a dolgok.

Flexibilitás

Az utazás rugalmasságot kíván. Gyorsabban adaptálódnak a gyerekek, és ezzel a megfigyelőképességük, a probléma megoldó készségük és egyéb soft skill-ek (nem szakmai jellegű, személyes és szociális készségek) parádés gyorsasággal fejlődnek. És valljuk be: a mi rugalmasságunk is fejlődik.

Elnézve ezt a listát, most kérdezheted, hogy hol a csapda? Itt olyan egyszerűnek és könnyűnek tűnik. Nos, a csapda, hogy az utazási rutinotokat, szokásaitokat neked/nektek kell kialakítani. Ebben senki más nem tud segíteni. De ahogy látjátok nem lehetetlen. Ha egy kis inspirációra vágytok, itt van pár családi utazásról szóló videónk, szánjatok rá pár percet és nézzetek meg. Tuti megjön a kedvetek az utazáshoz:

Családi utazás ABC-je

They said we couldn't do it

POV: kreatív családi utazás létezik

Mit tanultunk eddig?

Még mi sem tudunk mindent. Az igazat megvallva mis is baba-lépésekben tanulunk & tapasztaljuk, a 'Hogyan és miért utazzunk babával?' témakörben. Egy dolog azonban biztos: az utazás lehetséges (kis)gyerekkel. Igazából adnak egy kis (na jó, nagy adag) fűszert. De végtelenül hálásak vagyunk az összes családi utazós élményeinkért. Ha pedig még több bizonyítékra lenne szükségetek, olvassátok el az egy hetes Portói útiterv totyogóval című cikkemet is.

Az utolsó kérdésem pedig hozzád szól: Mikor pakoltok?