Kincskereséssel egybekötött családi városnézés Budapesten

Első gondolatok

Mitől is lesz egy városnézés izgalmas? Főleg (kis)gyerekkel? A hagyományos városnéző buszok helyett én jobban szeretem, az alternatív megoldásokat – különösen, hogy most már hármunk igényeire kell figyelni. Örömmel mutatom be, hogy a kincskereséssel egybekötött családi városnézés Budapesten egy szuper lehetőség. Mini szobor vadászatra fel!

Kolodko Mihályról

Az ukrán-magyar származású szobrászművész 2017-ben települt családjával Magyarországra. Budapesten egyre nagyobb népszerűséget szerzett, amikor elkezdte a kis gerilla szobrait elhelyezni.

Miért olyan parádés az ötlet?

A fémből készült miniszobrok elhelyezése után 1-1 közösségi médiában megjelent kép árulkodik róluk – többnyire helyszín nélkül. Nekünk pedig ez kitűnő alkalom, hogy a kincskeresést egybe kössük egy kellemes sétával.

Most pedig képzeld el, hogy a családi városnézés közben, a gyerekek izgalmas kincskereséssel foglalatoskodhatnak Budapesten. Én személy szerint imádom az ilyen különleges megoldásokat & amikor lehetőség adódik, élek is ezekkel!

Figyelem, figyelem:

  1. Logikusan végig gondolva, nem rakok össze egy egész heti tervet, mert azt senki nem járná be. Főleg, mivel nem mindegyik formáz mesekaraktert (ami valljuk be, sokkal aranyosabb & gyerekekkel élvezhetőbb, mint 1-2 magyar történelmi figura). Ezért 2 fél napos útvonalat állítottam össze, amellyel tényleg bejárható Budapest szíve - érintve a legtöbb turista látványosságot is. A végén pedig a maradék szobrokról egy listát hozok lokációval.
  2. Mindegyik fotó általunk készült. Mivel még nem volt lehetőségünk az összeset megnézni, lesznek itt-ott hiányosságok.
  3. Szeretném naprakészen tartani a cikket, de sajnos 1-2 szobor már nem fellelhető. Ha esetleg van, amit nem találtok meg, akkor ez lehet a hátterében.

1. NAP

1. nap - Kolodko mindszobor kincskeresés
1. nap - Kolodko mindszobor kincskeresés

Ferenc József a függőágyban

Lokáció: Szabadság híd

Mit láthatsz innen: Fővám tér, Szabadság híd, Gellért tér, Gellért hegy, Szabadság szobor, budai & pesti rakpart, Erzsébet híd, Budai Vár, Bálna

Ezt jó, ha tudod: Ferenc József- osztrák császár, magyar király – a híd megnyitó ünnepségén segített az utolsó ezüst szegecset a helyére illeszteni. (A híd eredetileg az ő nevét viselte.) Na, most akkor az már tiszta, hogy Ferenc József, hogy kötődik a hídhoz, de miért fekszik egy függőágyban? Amit én kifejezetten szeretek ezekben a kis installációkban, hogy sokszor van a jelenkorral is kapcsolata: a hidat minden évben visszaadják a gyalogos forgalomnak pár napra, amikor hemzsegnek itt a jógázó, capoeirázó emberek, akiknek ilyenkor lehetősége nyílik kikapcsolódni a hídon.

Pszt. Mindegy, hogy reggel, vagy délután álltok neki a kalandnak, tanácsos jól belakmározni előtte, hogy bírjátok végig. Én a Fővám vagy a Gellért teret javaslom (reggeli/brunch a Café Brunch Budapest-ben, ebéd vagy a Fővárosi Piacon, vagy A Vegan Love-ban.)

10 perc séta

Gasztropatkány a L’ecsó-ból

Lokáció: Erzsébet híd budai hídfőjénél a járdaszintet kémleld

Mit láthatsz innen: Szabadság híd, Gellért hegy, Rudas gyógyfürdő, tökéletes kilátás a Dunára, Erzsébet híd, budai rakpart

Ezt jó, ha tudod: Ha van gyermeked, vagy szereted az animációs meséket, szerintem nem kell bemutatni a L’ecsót. De miért is tart a patkány a kezében egy festékes spray-t? A legvalószínűbb indok: Bansky – egy népszerű, de titokzatos utcai művész. Ő sokszor használja a patkány motívumot graffiti alkotásain. Így a mi kis patkányunk is épp egy graffitit készít L’ecsó felirattal a híd lábánál.

10 perc séta (alternatív lehetőség: 41-es villamos)

"Már a spájzban vannak az oroszok!"

 

Lokáció: Várkert Bazár előtt a rakpart gyalogos részénél keresd a kis nyílást.

Mit láthatsz innen: tökéletes kilátás a Dunára, Parlament, Várkert Bazár, Lánchíd

Ezt jó, ha tudod: Az 1965-ben bemutatott 'A tizedes meg a többiek' című magyar fekete-fehér filmvígjáték ikonikus mondata. Érdekessége a szobornak, hogy az ajtaja mozgatható.

15 perc séta (alternatív lehetőség: fogaskerekű, vagy taxi, vagy várbusz)

Kockás fülű nyúl

Lokáció: Sándor palota előtt, a várfalon néz lefele

Mit láthatsz innen: Budai Vár, Nemzeti Galéria, tökéletes kilátás a Dunára, az egész pesti oldal a Parlamenttel, a Szent István Bazilikával és a Gresham Palotával, Lánchíd

Ezt jó, ha tudod: A kockás fülű nyuszi egy magyar animációs mesefilm karakter a 70-es évekből. A nyuszi a várfalon áll & távcsőjével kémleli a Lánchidat. Az odafele vezető úton elhaladhattok a Várkert Bazár mellett & feljöhettek a fogaskerekűvel is (ami egészen biztosan elnyeri majd a gyerekek tetszését). Városnézés szempontjából, pedig ez a helyszín nyújtja az egyik legszebb kilátást az egész városban.

30 perc séta (alternatív megoldás a 16, 16A busz, vagy taxi)

Mekk Elek - kecske

Lokáció: Széll Kálmán tér, a villamos megálló közelében

Mit láthatsz innen: Széll Kálmán tér

Ezt jó, ha tudod: Mekk Elek a főhőse a 70-es években készített magyar bábmesének. A kecske itt egy ’Moszkva tér’ feliratú utcatáblát tart a kezében, ami azért vicces, mert a mesehős minden epizódban nekiállt valamit megjavítani, valamilyen mesterséget kipróbálni, de mindannyiszor ügyetlennek bizonyult bennük. Itt is a tér régi nevét tartó utcatábla van nála, párhuzamot vonva kissé ügyetlen karakterével.

10 perc a 4-es / 6-os villamoson (alternatív 20 perc séta, vagy taxi)

Trabant

Lokáció: Margit híd budai hídfőjénél a rakpart lépcsőjén

Mit láthatsz innen: Margit sziget, Margit híd, Parlament, tökéletes kilátás a Dunára

Ezt jó, ha tudod: Ha jól tudom, ez az első olyan mini szobor, ami nem teljesen fémből készült. Ez a mészkőből készített Trabant a legújabb installáció (2022 április) – így még elég kevés cikk foglalkozott jelentésének megfejtésével. Ha már itt tartunk, akkor ez pedig a másik szuper dolog, hogy mint minden művészeti ágban, szükség van a befogadó nagy képzelőerőjére.

15 perc séta (alternatív megoldás 41 / 49 villamos)

Szomorú tank

Lokáció: Batthyány tér, a sétány melletti falon

Mit láthatsz innen: tökéletes rálátás a Dunára  és a Parlamentre, Margit híd, Lánchíd, pesti rakpart

Ezt jó, ha tudod: Valószínűleg az 56-os forradalommal lehet itt párhuzamot vonni. Habár a tank maga egy olyan jármű, amit rombolásra terveztek, ez a szomorú tank még a csövét is inkább lebiggyeszti – békét szimbolizálva -, minthogy a vele szemben álló Parlementre célozzon. Szerintem, a nyuszi mellett, innen élvezhető a másik legszebb panoráma a városban.

Szó szerint 1 perc séta 🙂

Rubik kocka

Lokáció: Batthyány tér, a sétány melletti falon

Mit láthatsz innen: tökéletes rálátás a Dunára, Parlamentre, Margit híd, Lánchíd, pesti rakpart

Ezt jó, ha tudod: Tudtad, hogy a világhíres Rubik kocka magyar találmány?  Talán nekünk magyaroknak nem akkora hír, de külföldön sokszor lehet vele büszkélkedni. Rubik Ernő építész a 70-es években készítette – eredetileg a tanítványainak, hogy a 3D-s mozgást bemutassa. Az itt elhelyezett kocka pedig játékosan ’gurul’ lefele a rakpart úttestjéhez vezető lépcsőfalon.

3 perc séta

Főkukac

Lokáció: a sétány melletti falon a Halász utcánál

Mit láthatsz innen: tökéletes rálátás a Parlamentre és a Dunára, Margit híd, Lánchíd, pesti rakpart

Ezt jó, ha tudod: A 80-as években méltán népszerű A nagy ho-ho-horgász főkukaca ott csücsül a falon, kémlelve a Duna vízét & talán a benne úszkáló halakat.  Ez volt az első budapesti miniszobor. Érdekesség, hogy télen sokszor ’öltöztetik’ fel ezeket a mini szobrokat. A kukac például horgolt sálat szokott kapni.

10 perc séta

Egyszer volt Budán kutyavásár

Lokáció: a Batthyány & Hattyú utca találkozásánál, a járdaszigeten

Ezt jó, ha tudod: Ami az igazat illeti, itt nem egy, hanem rögtön 4 installációt találhatunk, ahogy körbejárjuk a járdaszigetet. Ezeket az aranyos kutyusokat, mi nemrég látogattuk meg & megerősítjük, hogy egy közel 2 éves totyogóval is szuper program lehet ez a ’kincs keresést’. 🙂 A kislányunk odáig volt, meg vissza a kutyusoktól.

2. NAP

A 2. félnapos sétánk során is sok-sok izgalmas mini szobrot fogunk felfedezni. Irány a kincskereséssel egybekötött családi városnézés Budapesten!

2. nap - Kolodko mindszobor kincskeresés
2. nap - Kolodko mindszobor kincskeresés

ELTŰNT - Simpson Lisa

2 perc séta

Halott mókus

Lokáció: Szent István körút & Falk Miksa utca kereszteződésénél

Mit láthatsz innen: Margit sziget, Margit híd

Ezt jó, ha tudod: Maurizio Cattelan Bidibidobidiboo c. művének állít emléket. A csattanó része, hogy a halott mókus közvetlen szomszédságában egy életnagyságú Columbo szobrot is találunk.

7 perc séta (vagy alternatívaként 4-es / 6-os villamos)

Skála Kópé

Lokáció: Nyugati tér

Mit láthatsz innen: Nyugati tér & a vasútállomás épülete

Ezt jó, ha tudod: Még egy szelet a magyar televíziós kultúrából. Skála Kópé volt az első magyar animációs reklám fő karaktere a 80-as években. Különösen aranyos & szerethető figura a kis piros szívecskével a mellkasán.

Pszt. Ha kedvetek támadna megkóstolni Budapest egyik legfinomabb fánkját, akkor jó szívvel ajánlom a Box Donut-ot a nyugati téren.

10 perc séta

Holdjáró

Lokáció: Hold utca

Mit láthatsz innen: Itt már veszélyesen közel vagyunk a Parlament épületéhez. Semmiképpen nem hagynám ki a városnéző sétánkból. 🙂

Ezt jó, ha tudod: A holdjáró stílusosan a Hold utcában van elhelyezve egy nagy fehér gömb alakú kövön (ami a parkolást hivatott megakadályozni). Hogy pontosan minek/kinek állít emléket, azt nem tudni, de ha csak a történelembe ássuk bele magunkat, tudtad, hogy az első holdjáró tervezésében egy magyar mérnök is részt vett? Én sem. De mindig tanulunk valami újat! 🙂

Pszt. Tudom, hogy még csak most fánkoztunk a nyugatin, de itt a Hold utcában található Budapest egyik legízletesebb péksége, az Artizán. Technikailag ez egy pékség, de az évek alatt, reggeliző, kávézó, brunch kategóriában is szolid lett. Kérjetek kardamomos csigát. Az ízlelőbimbóid megköszönik majd!

3 perc séta

Breki a Muppet show-ból

Lokáció: Szabadság tér

Mit láthatsz innen: Szabadság tér & emlékmű. Ha eddig nem ejtettétek útba. Parlamentet, most még megtehetitek. 🙂

Ezt jó, ha tudod: A Muppet show Brekije békésen üldögél a járda mellett arccal az amerikai nagykövetség felé fordulva. Háta mögött pedig az egykori MTV székház áll.

Pszt. Remélem nem baj, hogy több étel ajánlás is meglapul a cikkben, de az az igazság, hogy én itt dolgoztam a Szabadság téren, így ismerem a legtutibb helyeket. Akár az Iguánát (mexikói), akár a Bank3 palacsintázót választjátok, egész biztosan jól jártok (a gyerekek nagy örömére).

1 perc séta

ELTŰNT - Süsü a sárkány

10 perc séta

Mr Bean Teddy macija

Lokáció: Harmincad utca

Mit láthatsz innen: idefele jövet a Szent István Bazilika, Erzsébet tér, Óriás kerék

Ezt jó, ha tudod: Stílusosan a mackó az egykori brit nagykövetség épület falán lóg. Talán ez az egyetlen mini szobor, amit technikailag fejmagasság felett kell keresnetek.

4 perc séta

Lufikutya csonttal

Lokáció: Dunakorzó

Mit láthatsz innen: idefele jövet a Vörösmarty tér, Váci utca. A mini szobortól pedig Pazar kilátás nyílik a Dunára, a Budai oldalra (beleértve a Várat és a Várkert Bazárt), valamint a Lánchídra és a Vígadó térre.

Ezt jó, ha tudod: Ha igazak a fejtegetések, akkor ezzel tiszteleg Jeff Koons – Lufikutya műve előtt. Mivel a miniszobor a Dunakorzón található, kellemes sétát tehetünk a pesti rakparton.

Pszt. Zárva a mai városnéző kincskeresést, még egy utolsó éttermet ajánlok: a Vígvarjúban kicsik & nagyok is megtalálják majd a kedvencüket. Az étterem a Vakvarjú étteremlánc része – az egyik kedvencünk Budapesten.

A többi miniszobor

Részeg római légiós

Lokáció: óbudai amfiteátrum

Mit láthatsz innen: óbudai amfiteátrum

Ezt jó, ha tudod: A szobrot a híres latin mondás "In Vino Veritas", vagyis "Borban az igazság" ihlette. A szobor ikertestvére a Horvátországban található Pulai Amfiteátrumban található.

Virágárus házaspár

 

Lokáció: Pasaréti tér

Mit láthatsz innen: Pasaréti tér

Ezt jó, ha tudod: Aranka néninek és Béla bácsinak állít emléket, akik majd' 50 évig várták szeretettel az embereket pasaréti virágos boltjukban.

Seress Rezső

Lokáció: Akácfa utca, az egykori ’Kispipa’ vendéglő falán

Ezt jó, ha tudod: Az egykori étteremben játszott mindennap zongoráján Seress Rezső (zongoraművész, zeneszerző) az 50-es években.

Herzl Tivadar

Lokáció: Dohány utcai Zsinagóga előtt

Mit láthatsz innen: Zsinagóga, Budapest legforgalmasabb központját, a Deák Ferenc teret

Seress Rezső

Lokáció: Akácfa utca, az egykori ’Kispipa’ vendéglő falán

Ezt jó, ha tudod: Az egykori étteremben játszott mindennap zongoráján Seress Rezső (zongoraművész, zeneszerző) az 50-es években.

Búvár & Kulcs

Lokáció: New York kávéház épülete mellett

Mit láthatsz innen: New York kávéház

Ezt jó, ha tudod: A legenda szerint, a nagy magyar költők (pl. Ady Endre, Kosztolányi Dezső) a kávéházban ültek össze megtervezni annak kulcsa ellopását, majd Dunába hajítását, abban a hitben, hogy ha nincs kulcs, nem lehet majd bezárni a kávéházat.

Pszt. Kár lenne kihagyni a kávéházat. Bár nem olcsó mulatság, de nagyon hangulatos.

14 karátos autó

Lokáció: Hevesi Sándor tér

Ezt jó, ha tudod: A nagy magyar író, Rejtő Jenő & az ő 14 karátos autója.

Pöttöm ejtőernyős lány

Lokáció: Szenes Hanna park

Ezt jó, ha tudod: Magyarországról emigrált Palesztinába a 20-as években Szenes Hanna – a magyar zsidó nő. A háború idején a brit légi erőhöz csatlakozott & ejtőernyősként képezték ki.

Noé bárkája

Lokáció: Bethlen Gábor tér

Ezt jó, ha tudod: Az Állatorvosi Egyetem közelében található.

Hajó

Lokáció: Moszkva sétány

Mit láthatsz innen: Margit sziget

Ezt jó, ha tudod: Kolodko erősen, de diszkréten fogalmazza meg véleményét a jelenlegi orosz-ukrán háborúról.

ELTŰNT - Piszoár

Lokáció: Vajdahunyad vára

Mit láthatsz innen: Vajdahunyad vára, Széchenyi Fürdő, Hősök tere, Magyar Zene Háza

Ezt jó, ha tudod: Francia festőművész – Marcel Duchamp – egyik munkájára referál, amit a francia művész az 1917-es Független Művészek Társasága által rendezett éves kiállítására, de aztán mégsem mutatták be.

Dreher Sörgyárak

Lokáció: Dreher Sörgyár udvara

Mit láthatsz innen: Dreher Sörgyár

Ezt jó, ha tudod: A Dreher családnak hosszú & gazdag történelme van a sörgyártásban. Ami azt illeti 1 miniszobor van itt közel egymás mellett: Az egyik Dreher Antalt formázza, az ikonikus sétabotjával, míg a másik egy söröshordókat tartalmazó szekér, amit lovak húznak.

Kodály Zoltán

Lokáció: Ferihegyi Repülőtér

Ezt jó, ha tudod: Liszt Ferenc, magyar zenész, a repülőtér bejáratánál csücsül bőröndjén. Nem sokkal mellette pedig egy kottapapírból hajtogatott origami repülő is található.

Végszó

Bízom benne, hogy meg tudtam mutatni a kincskereséssel egybekötött családi városnézés Budapesten mennyire szórakoztató & érdekes program lehet ezeket a kis szobrokat felkeresni. Ha nem is követitek a fél napos útikalauzt, akkor is válasszatok 1-2 szimpatikus szobrot, amit szívesen megnéznétek. Garantáltam feldobja a kis kincskeresők kedvét.

A legtöbbet mi még kettesbe a férjemmel néztünk meg, de az utóbbi fél évben már a 2 éves kislányunk is jött velünk & szemmel láthatóan nagyon élvezte.