Fenntartható utazási tippek családoknak

Habár a környezettudatosság egyre szélesebb körben ismert & gyakorolt felfogás/életstílus, még mindig nagy szakadékot érzek a ‘zöld’ & a színes között. Ez az utazással sincs máshogy: a szóló női, a luxus páros & a hátizsákos is utazás, de valahogy a környezettudatos utazás még mindig a periférián van. Nem leszek zöld nagykövet, annál sokkal mélyebb ez a tenger - de őszintén úgy gondolom, hogy van bőven lehetőségünk zöldebben utazni. A következő fenntartható utazási tippek családoknak szólnak – meg persze mindenkinek, aki szeretne kicsit tudatosabban világot járni.

Mi borzasztó távol állunk a zéró-hulladéktól – nem szeretnék hamis képet festeni -, de babalépésekben haladunk & megpróbálunk hozzájárulni ahhoz, hogy a Föld kicsit kilábaljon belőlünk.

A cikkben található affiliate hivatkozás, ami azt jelenti, hogy az adott kóddal, vagy linkkel kedvezményesen vásárolhatsz online, én pedig járulékot kapok a vásárlásodból.

Ciki, vagy nem, én a húszas éveim végén kezdtem el jobban odafigyelni a tudatosságra. Mára már van 1-2 stabil pont az életünkben & néhány, amit lazábban kezelünk – de az biztos, hogy mindig van hova fejlődni. Tavaly kezdtem el azon gondolkodni, milyen fenntartható utazási tippeket építhetünk be a családi utazásainkba? A cikkben elhelyezett külső hivatkozások nem szponzoráltak, kizárólag saját preferencia alapján vásárolt termékeket említek meg. – Őszinte lista, amit tényleg használunk:

A kis Nudliknak:

Mosható pelenka & pelenkázóalátét

Megértem, ha azt mondod, hogy egy 2 napos autós kalandra nem feltétlen a már használt mosható pelus szállítása lesz a kedvenced, de ha hosszabb időre mentek ide-oda, vagy csak napi kirándulásokat szerveztek, akkor abszolút nem kényelmetlen. Szintén ugyanitt megjegyezném, hogy egy kis mini csöppent az életetekbe. Lesz sokkal kínosabb/kényelmetlenebb feladat is, mint a kaki kimosása… Mi fél évig használtunk kizárólag mosit, aztán sokáig hibrid üzemmódban csináltuk. Két márkát próbáltunk & mindkettővel teljesen elégedettek voltunk: @econaps & @bambinomio.

Econaps mosható pelenka és pelenkázó alátét
Econaps mosható pelenka és pelenkázó alátét
BambinoMio mosható pelenka
BambinoMio mosható pelenka
Mosható úszópelenka

Ha kiveséztük a mosi pelusokat, akkor meg kell említeni a mosható úszó pelusokat is. Mi ugyanazt a márkát használtuk, mint a mosi pelus külső, de válassz olyat, amivel a legjobban rezonálsz.

Többször használatos pürés zacsi & zipzáras táska

Ha hosszabb ideig maradtok egy helyben, ahol van konyha, vagy 1 napos kirándulásokra mentek -, mindkét esetben szuper, ha ti magatok tudjátok összekészíteni a pürét. Ha utaztok, ezzel a helyi kis termelőket is tudjátok támogatni. A zipzáras tasiba meg mehetnek a nasik. Mi @twistshake-t használtunk.

Twistshake pürés zacsi és kiborulás mentes nasi tál
Twistshake pürés zacsi és kiborulás mentes nasi tál
Nasi tartók

Totyogó kor elején a kiborlásmentes nasi tartó lett az új kedvencünk! A legtöbb verzió BPA mentes szilikonból készül. Mosogatógép-barát, & bár a minik könnyen hozzáférnek, ahogy a neve is mutatja a tartalma kiborulásmentes. Rengeteg színben, formában kapható már. A mienk a trendianyu.hu-ról van. Azért tetszett ez meg, mert összecsukható & üresen még kisebb helyen tudjuk szállítani.

Az utóbbi időben viszont ez beköltözött az autóba, a hátizsákunkba pedig a @minett.hu oldalról rendeltem egy SnackDisc-et. Azért tetszett meg, mert amellett, hogy kompakt, több rekesze van & nagyon sokféle egészséges nasit is lehet beletenni, mint pl. kölesgolyó, vagy aszalt gyümik. (A JUSTDIAIRES10 kóddal pedig 10% kedvezményt kaphattok bármire a Mindent oldalán. 🙂 )

SnackDisck
Környezettudatos napvédő krém (nemcsak babáknak)

Messze vagyok a hozzáértőtől, de a legtöbb cikkben azt találtam, hogy ez a 2 összetevő legyen mindig intő jel: oxibenzon és oktinoxát. Ezeket kerüljük, valamint a parabéneket vagy ftalátokat tartalmazóakat is.

Ezek helyett keressünk olyat, ami cink-oxid vagy titán-dioxid tartalmú. Válassz fizikai (más néven ásványi) alapút kémiai alapú helyett, még akkor is, ha ez hagy vastag – általában nem kívánt – fehér réteget a bőrön.

Érdekesség: ha nagy utazók vagytok, akkor tudjátok, hogy néhány desztináció már konkrétan betiltotta a kémiai alapú napkrémeket. Tudom, hogy ez most sok információ volt, de mutatok neked 3 cikket (1 magyar & 2 angol nyelvűt), ha jobban el szeretnél mélyülni a témában:

Hurrá nyaralunk! Csak a naptejet ne hagyjuk otthon!

11 Kid- And Reef-Safe Sunscreens For Less Complaining & More Fun In The Sun

The best kids' sunscreens of 2022

Az anyukáknak:

Mosható melltartóbetét

Ha még a szoptatás fázisában álltok, bátran javaslom a mosható verziót az eldobható helyett. Viselésében ugyanolyan, hosszú távon viszont jobban megéri (én a @lansinoh betétjét használtam).

Vászon táska

Én felvállalom, 10 éve még kifejezetten nem tetszettek. 🙂 Ma már van 4 különböző aszerint, hogy éppen milyen hangulatom van (vagy éppen milyen ruhát viselek). Szuper, ha azt tudod mondani az üzletekben, hogy ‘köszi, van szatyrom’.

Az egész családnak:

Enni (& inni) az egyik legalapvetőbb tevékenységünk, miért ne ‘zöldesítsük’ be egy kicsit?

  • Vizes kulacs. A miénk a @myequa-tól van, a gyereké pedig a @minett.hu-tól. Mindegyik strapabíró & nagyon szépek.
  • Nem mondom, hogy mindenhova magammal viszem a kávés bögrémet (@frankgreen / @nespresso), de ha éppen úgy adódik, már kerül is a vászontáskába!
  • Boc'nRoll szendvicscsomagoló. Imádnivaló, hogy nemcsak szendvics/péksüti csomagolására használhatjuk. Mi például alátétként is sokszor elővesszük, de elárulom, hogy ha nálatok még picike a baba, akkor bizonyos esetekben még akár pelenkázó alátétként is jó szolgálatot tesz.
  • Szerencsére ma már nem nehéz beszerezni a bambusz/fém szívószálakat. Nekem még, a kis mindennapos hátizsákomban is van egy mini készlet (szívószál & evőpálcika)
  • Eredetileg a kislányunknak vettük az @ikea-ban kis műanyag evőeszközkészletet, de bevallom több kanál/villa rejtőzik a hátizsákban ha esetleg nekünk is szükségünk lenne egyre.
  • Szilikon tasik & ételhordók. 1-2 mindig akad mindenhol (táska, autó stb.) sosem tudhatjuk mikor jön jól.
MyEqua és Drops.bottles kulacsok
MyEqua és Drops.bottles kulacsok
Bambusz/fém szívószál és Ikea műanyag evőeszköz
Bambusz/fém szívószál és Ikea műanyag evőeszköz
Boc'n'Roll szendvicscsomagoló

A fenntartható utazási tippek – családoknak szóló része után, pedig jöjjön pár ötlet, hogy mit vethettek még be akár kisgyerekkel utaztok, akár nem:

Utazás alatt:

  • Használj tömegközlekedést
  • Vegyél helyi piacon vásárolt lokális termékeket
  • Klíma kompenzáció repülőgépes utaknál
  • Napelemes töltő

Fürdőszoba:

  • Ecet használata öblítő helyett
  • Mosótojás mosószer helyett (@ecoegg)
  • Marhaepeszappan

Szépítkezés:

  • Mosható vattakorong (@thewholesomestore)
  • Eco deodorant (@wildrefill)
  • Újratölthető flakonok
  • Fém borotva
  • Bambusz fogkefe
  • Többször használatos fültisztítópálcika (@lastswab - van baba verziójuk is)

Programok:

Ne csak abban gondolkodjatok, hogy milyen termékeket vehettek, hiszen az is fontos, hogy a következő generációkat (a gyerekeinket) már ebben a szellemben neveljük, vagy legalábbis nagyon hamar megismertessük velük, hogy környezettudatosnak lenni nem ciki. Erre a legjobb, ha olyan programokra mentek, amelyek egyben szórakoztatóak, látványosak, de edukatívak is. Ilyen volt ősszel a PlanetExpo. Itt hagyom a linket az Instagram posztomról, onnan többet is megtudhattok.

PlanetExpo

Applikációk:

A technika & a telefonos applikációk aranykorukat élik. Használjuk ki a benne rejlő lehetőségeket:

Munch: rengeteg élelmiszer kerül a szemétbe. Az applikációval viszont rengeteg kifogástalan minőségű ételt menthetünk meg, úgy, hogy közben kedvezményesen vásároljuk meg.

Vinted/Marketplace: A tudatosság nevében a még jó állapotban lévő dolgokat el is tudjátok adni.

Olio: Ha van olyan holmid, amit megvettél de nem használtál végül, elajándékozhatod & az applikáció segítségével új gazdát találhatsz nekik.

Conscious Consumer: ha elbizonytalanodnál a drogériában, hogy az adott tisztítószer, étel, vagy higiéniai termék mennyire "zöld", akkor ez az applikáció kisegít majd.

Záró gondolatok:

Körül-belül ezek azok a dolgok, amivel ti is számolhattok, amikor pici gyerekkel útra keltek (meg persze akkor is, ha nem mentek sehova - hiszen java részük otthon is alkalmazható). Ha szeretnél igénybe venni még egy kis segítséget, akkor iratkozz fel ITT a honlapomon, és köszönetem jeléül pedig a tartalmas MINDIG PAKOLÁSI LISTÁT küldöm el neked, amiben külön jelölve van az összes zöldebb/fenntarthatóbb opció babás & totyogós utazásokhoz! 🙂

Ha kedvet kapsz kitekinteni, akkor itt hagyok 1-2 cikket a portói egy hetes kalandunkról, és a nagy autós úti kódexről.

Ha pedig az instagrammon is kíváncsi vagy, mutatok pár posztot, amit a fenntartható(bb) utazás inspirált:

Hulladékmentes strandolás (kisgyerekes) családdal

Hogyan legyünk "zöldebbek" családos utazás alatt?

Amint látjátok a fenntartható utazási tippek családosoknak, nem annyira ördögtől való. Kezdjétek 1 vagy 2 dologgal & építsétek be az újdonságokat, amikor már komfortosak vagytok az elsővel. Legyen emlékeztetőnek ott, hogy

Nincs szükségünk egy maroknyi emberre, akik tökéletesen követik a hulladékmentes életet. Emberek millióira van szükségünk, akik ezt tökéletlenül csinálják.

Anne-Marie Bonneau