Tematikus Ázsiai hétvége a Cserhátban kisgyerekkel

Eddig a külföldi útjainkat mutattam be inkább a blogon, de a helyzet az, hogy sokkal többet utazunk belföldön. Ez 2022-ben és 2023-ban csak fokozódott – köszönhetően egyrészt annak, hogy az első kezdő szárnycsapások után most már bátran neki merünk vágni egy-egy roadtrip jellegű hosszúhétvégének autóval, másrészt a Szállás.hu-val történő együttműködés miatt, amiért azóta is nagyon hálás vagyok. 🙂

4 külföldi ország, azon belül 11 város mellett, idehaza meglátogattunk több, mint 60 magyarországi (vidéki) helyet, és számtalan Budapest ismertebb és eldugottabb részét fedeztük már fel hárman.

Az egyik kedvenc őszi hétvégénket a Cserhátban töltöttük, még akkor, amikor a kislányunk 1 éves múlt. A legszebb ebben a hétvégében az volt, hogy egy különleges ázsiai tematika mentén haladva jártuk be ezeket a helyszíneket. Ázsia szeretetünk a férjemmel mára már egy évtizedre nyúlik vissza. Ő Japánban élt fél évet egyetemi tanulmányai alatt, én pedig a koreai kultúra (na meg persze a K-Pop és K-Drama) szerelmese lettem, tanultam is a nyelvet, sőt még egy alapfokú nyelvvizsgám is van. Mondanom sem kell, hogy ilyen háttérrel, nekünk minden, ami ázsiai kicsit közelebb áll a szívünkhöz.

Lássuk is akkor ezt az Ázsia tematikus hétvégét, ami babával/totyogóval is teljesen kényelmesen bejárható.

Budapest – Gödöllő (kb 60 km)

BÉKE GONG (INDONÉZIA)

Jellege: szobor

Hol: Gödöllő

Nyitvatartás: nincs

Belépő: nincs

Mikor: bármikor napközben

Hétvégénket Gödöllőn kezdtük. Közel is volt és teljesen meglepett, hogy itt van ez a gong – mert bevallom, sosem hallottam róla ezelőtt. De hát az ilyen autós utazásoknak az egyik legnagyobb előnye, hogy egy csomó új helyet fedezhet fel az ember – szó szerint kartávolságnyira.

Az alkotás Indonézia ajándéka Gödöllő városának. A világon az ötödik, Európában az első és egyetlen ilyen emlékmű, amelyet bárki megszólaltathat, kifejezve ezzel békevágyát. Középen a kék földgolyó, körben a főbb világvallások szimbólumai és a Föld országainak zászlói találhatóak.

A Bali szigetén 2002-ben elkövetett robbantásos merénylet áldozatainak emlékére az indonéz Világbéke Bizottság hozta létre ezt az alkotást, melynek azóta több példányát állították fel a Föld különböző pontján. A gong 2 méter átmérőjű, 150 kilós, egy indonéz szobrászművész (Djuyoto Suntani) alkotása. Hazánk ezt a felajánlást a civilizációs és gazdasági-technológiai előrehaladás, valamint a békés társadalmi viszonyok sikeres érvényre juttatásának elismeréseként kapta.

Gödöllő - Béke gong
Gödöllő – Tar (kb 70 km)

TAR BUDDHA PARK (TIBET & MONGÓLIA - BUDDHIZMUS)

Jellege: park

Hol: Tar

Nyitvatartás: lejebb részletezve

Belépő: nincs

Mikor: bármikor napközben

Honlap: https://buddha-tar.hu/kapcsolat/kozpontjaink/buddha-park-tar/

  • Park: 08-20:00 mindennap
  • Templom nyitvatartása változhat, ezen a linken lehet tájékozódni, vagy ezen a telefonszámon: +36 (20) 665 5618
  • Teázó és Ajándékbolt: keddtől vasárnapig 13-17-ig óráig.

Ha reggel indultatok, akkor délutáni programnak is tökéletes, de mi másnap látogattunk el ide. A park nagy, sok a zöld terület, de még úgy is, hogy bejártuk a nagy részét 1-2 óra alatt megvoltunk vele – kivéve, ha nyáron egy full piknikezős, lazulós napot ide terveztek. Mert van erre lehetőség.

Összesen 7 sztúpa található Magyarországon. A Kőrösi Csoma Sándor Emlékpark (Buddha Park) területén lévő sztúpát a Dalai Láma szentelte fel és a világvallások képviselői is megáldották.

Bár nem jellemző, de ebbe a sztúpába be is lehet menni. Az építmény belsejében találunk értékes relikviákat, egy kis kiállítást a buddhizmusról, valamint az imamalmot. A sztupában éjjel-nappal megállás nélkül forog a "mani-korló" (imamalom). Ebben egy tonna papírtekercs van, amelyen Buddha tanának lényegét tartalmazó szent írás áll, amely négyszázmillió mantrát tartalmaz.

Buddha park - Sztúpa

Rögtön itt, az első sztúpánál szeretnék adni egy pici segítséget, hogy lehet tiszteletteljesen meglátogatni (& kipróbálni) az imahengereket, még akkor is, ha nem gyakorlod a buddhizmust:

  • Óramutató járásával megegyezően kell tekerni
  • Segít felhalmozni a bölcsességet és érdemeket
  • Segít megszabadulni a negatív energiáktól
  • Hagyományosan tibeti mantra van ráírva

A sztúpán kívül van a parkban emlékpavilon, múzeum, teázó, ajándékbolt és a Szabadító Buddha Anya Templom. Az épület az ősi hun templomok építészeti stílusát követi, melyet Tibetben és Mongóliában őriznek mind a mai napig.

Buddha park - Tara templom
Tar – Garáb (kb. 25 km)

GARÁB - SAMSARA HANGTÁL A GRABENSIA TERÜLETÉN (TIBET)

Jellege: park

Hol: Garáb

Nyitvatartás: hangterápia és idegenvezetés facebook-on, bejelentkezés után

Belépő: A kert & a japán stílusú fürdő a Grabensia szállóvendégeinek ingyenes, a Samasara hangtálas terápiára jegyet kell váltani. (A hangterápiát külsős emberek is igénybe vehetik.)

Mikor: bármikor napközben

Honlap: https://samsara.grabensia.hu

Főhadiszállásunk a Grabensia volt. Kivettünk egy kétszintes (nem volt másik elérhető akkor, amikor foglaltunk) apartmant, ami közvetlen a kert mellett volt, illetve 1 perc sétára a Fogadótól. Ez volt a második hosszúhétvégénk a kislányunkkal, úgyhogy még nem mondanám, hogy szuper tapasztaltak voltunk kisgyerekes utazásban, de nagyon jól sült el minden & bátran ajánljuk ezt a helyet családoknak. Annyi kiegészítéssel, hogy a legnagyobb vonzereje ennek a helynek a Samsara hangtál és az ott tartott hangfürdők – okkal. Ha megtehetitek, gyertek nagyobb családdal vagy barátokkal, akikre esetleg egy kisbabát is rá mertek bízni 1 órára és vegyetek részt egy ilyen hangfürdőn. Mivel alig 1 éves múlt a kislányunk, őt még egy ilyen programra nem tudtuk volna elvinni, így családos vagy páros hangfürdőn mi nem vettünk részt, de lejjebb elmesélem milyen tapasztalatom volt. 🙂

Grabensia Hotel + Étterem

A Grabensia területén több épületben lehetséges megszállni, illetve tartozik hozzájuk egy (az egyetlen) fogadó is, ahol nagyon finom és bőséges magyaros ételeket lehet enni.

Apartman és Fogadó

Samsara hangtál

A honlapjukon ezt olvashatjátok: A SAMSARA a világ jelenleg legnagyobb hangtálja, melyet a Guinness Rekordok Könyve is jegyez. 2018-ban öntötték egy évszázados hagyományokkal rendelkező harangöntő műhelyben. Súlya több, mint 2,5 tonna és átmérője 233 cm. A SAMSARA méreténél és erejénél fogva egy óriási lehetőség arra, hogy a hangtálak gyógyító, ellazító és tudatemelő hatását hallgatója sokszorosan élvezhesse.

Érdekessége, hogy azon túl, hogy eredeti, nepáli hangtál recept alapján készült el, beleöntöttek egy kicsi hangtálat is. Így biztosítva a hangtál vonal folytonosságát.

Samsara hangtál

És az én történetem, amit ígértem az előbb:

Hiszek abban, hogy minden okkal történik. Még az utazások alatt is. Őszintén hálás vagyok, amiért megtapasztalhattam ezt az érzést:

Nem foglaltunk magunknak családi hangfürdőzést, mert éreztük, hogy lehetetlen küldetés lett volna Narát 1,5 órán át csendre bírni. Ugyan egyéni időpontot lehetett volna foglalni, de szerintem titkon mindketten páros/családi ’heppöninget’ szerettünk volna.

Megállapodtunk, hogy csak az idegenvezetés alkalmával nézzük meg, & meglátjuk lesz-e 10 perc szünet valamikor a 2 nap folyamán, hogy készítsünk 1-2 képet. Nem fogjátok elhinni, de reggel 6/7-től este 10-ig mindig volt foglalás. Az utolsó napunkon felmentem a domboldal teraszára, hogy onnan videózzam le a naplementét amikor teljesen random észrevettem, hogy résnyire nyitva az ajtó. Bekukucskáltam & meglepetésemre nem volt hangfürdő. Megkérdeztem, hogy bemehetek-e pár naplementés fényképet lőni, mire a kedves hölgy azonnal beengedett! Valaki lemondta, így volt egy üres járat. Beszélgettünk egy kicsit, közben pedig elkészítettem az áhított képeket.

Már majdnem elköszöntem, amikor megkérdezte, hogy szeretnék-e beleülni, kipróbálni milyen. Természetesen rárepültem a lehetőségre. Készített egy képet is rólam. Ráadásul még azt is felajánlotta, hogy belefeküdhetek egy kicsit & megkongatja nekem. Majdnem megkönnyeztem, amíg ott feküdtem a Samsarában. 🙂

A hangtál teljesen elnyelt, ott feküdtem benne pár percig amíg rezonált. Mindenem ellazult, mondhatni zen állapotba kerültem. Annyira váratlanul ért, a mai napig kiráz a hideg, annyira meghatározó élmény volt ez nekem! 🙂

Kert (KÍNA)

Luohan az arhat kínai kifejezése. Buddha egyik történelmi tanítványa, aki betekintést nyert a létezés valódi természetébe, és elérte a Nirvánát A buddhista hagyomány fejlődésével, és különösen a kelet-ázsiai buddhista országokban, az arhatok vagy luohánok száma nőtt. A buddhista hagyomány szerint 16, 18 vagy 500 luohánból álló csoportok várták Maitreya, a Jövő Buddha érkezését.

Grabensia kert

Japán stílusú spa (JAPÁN)

Grabensia japán spa

Buddha szobor + Imahengerek (TIBET, INDIA)

Imahenger a kert bejáratánál
Buddha szobor & imahengerek
Garáb – Becske (kb 40 km)

BECSKE - FELVILÁGOSODÁS SZTÚPA (TIBET)

Jellege: szobor

Hol: Becske

Nyitvatartás: nincs

Belépő: nincs

Mikor: bármikor

A hétvégénk végén egy icipici kerülővel, de ellátogattunk Becskére is. Ha már ilyen közel van még egy sztúpa. A sors pikantériája, hogy Nara pont akkor aludt be, amikor már csak percekre voltunk innen. Így én szálltam csak ki a kocsiból & kaptam 20 perc én-időt a sztúpával. 🙂

Magyarország harmadik, nyilvánosan látogatható buddhista sztúpája a Cserhát dombjai közelében lévő Becske feletti magaslaton áll. A 2008-ban épült, fehérre festett Megvilágosodás-sztúpa kiváló hely nyugodt szemlélődésre, elmélkedésre, de egy családi kimozdulás célpontja is lehet. A Csiga-hegyen álló sztúpát a Petőfi Sándor utca végén lévő parkolóból keskeny, kövezett szerpentinúton közelíthetjük meg. A kilenc méter magas, fehérre festett négyszögletes alapú építmény Buddha 35 éves korában elért megvilágosodását jelképezi. A sztúpa körül viszonylag nagy betonos tér van, ahol akár a gyerekek is szaladgálhatnak (figyelve az itt tartózkodó, vallást gyakorlókra).

Becske - Megvilágosodás sztúpa
Zárszó

Ez a tematikus Ázsiai hétvége a Cserhátban kisgyerekkel tényleg könnyen teljesíthető. Természetesen sok más itteni faluval, túraútvonallal lehet kiegészíteni ezt az utat. Mi is meglátogattuk Hollókőt ezen a hétvégén, hiszen Garáb szomszédságában van, de ebben a cikkben most csak az ázsiai vonalra fókuszáltam.

Itthagyom az Instagram Programkalauzom linkjét, ahol összeszedtem az összes posztot, videót ezekről a helyszínekről. Remélem tudtam inspirációt adni az őszi kiruccanásokhoz. 🙂

IG Programkalauz - Tematikus Ázsiai hétvége a Cserhátban kisgyerekkel

Az alábbi cikkeimet pedig jó szívvel ajánlom figyelmetekbe, mielőtt autós utazásra adnátok a fejeteket:

Mit pakoljunk kisgyerekes utazáshoz?

Autós úti kódex családoknak