Mit pakoljunk kisgyerekes utazáshoz?

ELSŐ GONDOLATOK

Ahogy látom minden család & pakolási technika más és más. Nincs jó vagy rossz megközelítés, azonban igenis vannak olyan praktikák, amelyek a ‘Mit pakoljunk kisgyerekes utazáshoz?’ kérdést szuperül megválaszolják. Máris mutatom, nekünk mi vált be.

A cikkben található affiliate hivatkozás, ami azt jelenti, hogy az adott kóddal, vagy linkkel kedvezményesen vásárolhatsz online, én pedig járulékot kapok a vásárlásodból.

AMI MUSZÁJ, HOGY VELÜNK LEGYEN

Mi szeretjük a pakolási listákat. A szervezettebb pakoláson túl, a különböző specifikációjú utazások esetében is van egy alap lista, ami univerzális & mindenki bevetheti:

Útipatika

Nálunk 2 csomag van. A kisebbik SOS csomagban van fájdalomcsillapító, oktenidin bázisú sebfertőtlenítő, kötszer & napkrém. Ezek mindig velünk vannak, még akkor is, ha tudom, hogy van patika a közelben. A bővített csomag is tartalmazza a fentieket, kiegészítve a következőkkel: antihisztamin, ORS folyadék, égés elleni termék, csipesz & néhány olyan dolog, ami inkább desztináció specifikus. Az igazat megvallva, babával/totyogóval való utazásnál sokszor a biztonság érzetét kölcsönzi a nagyobb csomag, ugyanakkor nekünk 10-ből 9-szer elég lett volna a kisebb csomag is.

A baba/totyogó-barát pakolási listám pedig (beleértve a teljes útipatikát) elérhető ingyenesen a feliratkozóimnak, melyet Te is megszerezhetsz, ha a weboldalam aljára görgetve feliratkozol. 🙂

Útipatika csomag
Útipatika csomag
Hátizsák / Pelenkázótáska

Bárhova is utazzunk babával/totyogóval, mindenképpen kell egy táska. Tipp: az válassza a táskát, aki vinni fogja. Nálunk például a férjem választott egy hátizsákot, amiben a kislányunk holmija van. Van benne pelus, törlőkendő, 1 szett ruci, evőeszköz, vizes palack, nasi, nasi tartó pohár, 1 játék és kézfertőtlenítő.

Hátizsák / Pelenkázótáska
Hátizsák / Pelenkázótáska
Hátizsák tartalma
Hátizsák tartalma
1 dolog, ami a haladást segíti

Legyen az babakocsi, hordozó, csípőhordozó (ez utóbbi nekünk a @Tushbaby-től van, ezen a linken, vagy a TRAVELFAM kóddal 15% kedvezményt kaphattok), vagy kismotor/futóbicikli. Kalkuláljátok ilyenkor bele, hogy mi az, ami nektek kényelmes, mi az, amit a gyerek preferál továbbá, hogy ahova mentek, milyen körülmények fogadnak. Például repüléshez nem ajánlom a kismotort, ahogy a legmelegebb klímában extra szauna tud lenni egy hordozó. A babakocsi pedig egy meredek, lépcsős városkában lesz kardotok, amibe beledőltök.

Csípő hordozó
Csípő hordozó
Kompakt babakocsi
Kompakt babakocsi
Bőröndrendszerező

Teljesen mindegy, hogy interkontinentális repülőútra vagy európai autós utazásra mentek, kisgyerekes utakhoz szerintem nélkülözhetetlen, mert nélküle az átláthatóság is oda van.

Bőröndrendszerező
Bőröndrendszerező

AMIKET AKÁR OTTHON IS HAGYHATTOK

Utazóágy

Persze, minden személyes preferencia & kényelmi faktor kérdése, de nálunk hamar bebizonyosodott, hogy az utazóágy teljesen felesleges. Megeshet, hogy az adott helyen nincs kiságy, de ezek előfordulása teljesen elenyésző. Legtöbbször mind a hotelek, mind a kivehető lakások tudnak biztosítani kiságyat. Pro tipp: ha mindenképpen akartok vinni egyet (vagy használni az ottanit), akkor viszont azt tanácsolom próbáljátok a gyereket otthon is hozzászoktatni, hogy nem mindig ugyanott, ugyanolyan körülmények között alszik. Pl. ha van utazóágyatok, néhányszor aludjon benne, hol egyik, hol másik szobában. Ez segíthet a gyorsabb adaptálásban.

Utazóágy
Utazóágy
Autósülés

Amennyire praktikus tud lenni, annyira felesleges is. Minden a desztináció és az utazásotok jellegétől függ. Mindig nézz utána, hogy az adott országban pl. tudsz-e autósüléssel rendelkező taxit hívni. Vagy, hogy mennyi a valószínűsége, hogy autót bérelsz? Gyors példa: Portóban mindent tömegközlekedéssel vagy gyalog oldottunk meg – oda teljesen felesleges lett volna. De ha mondjuk Máltára terveznénk menni, akkor lehet elgondolkodnánk rajta, mert ott az autóbérlés nagyban segítheti a mobilitást.

KISKAPUK PAKOLÁSNÁL

A kötelező darabok után pedig jöjjenek a tudományosan furmányos ötletek aMit pakoljunk kisgyerekes utazáshoz?’ kérdéskörre.

Kisgyerek specifikus termékek (pelus, törlőkendő stb.)

Egy-két tényleg nagyon elszigetelt desztinációtól eltekintve, elmondható, hogy a legtöbb helyen igenis van bolt/patika/drogéria ezek beszerzéséhez. Ebből kifolyólag nem kell pelus 1 hétre elegendő, ahogy nem kell nedves törlőkendő, tápszer, vagy gyümölcspüré sem. Előfordulhat, hogy más márkájú terméket találsz, de arra az egy hétre, az is szuper lesz. Ha extrán biztosra akarsz menni, akkor pedig előre megnézheted az interneten, hogy az adott országban melyik márka a legnépszerűbb.

Ruha szentháromság

Szett, tekerj, rétegezz! Készíts szetteket (ha egyszer leönti magát, majdnem biztos, hogy felsőt és alsót is kell cserélni), a könnyebb hozzáférés érdekében. Tekerd fel hajtogatás helyett mielőtt elpakolod, valamint rétegezz! Jobb megoldás 2 vékonyabb kiadás 1 szuper vastag helyett. 🙂

Szett, tekerj, rétegezz!
Szett, tekerj, rétegezz!
Kényelmi szolgáltatások

Egy csomó helyet (súlyt és ezáltal pénzt) lehet spórolni, ha nem nekünk kell vinni a törölközőt, mosószert, vagy köntöst. Manapság nemcsak a hotelek, de a jól felszerelt bérelhető helyek (pl AirBNB-n) is rendelkeznek ezekkel. Ha van mosógép, az elpakolt ruhák mennyiségére is van kiskapu.

Osztozni és hordani / Mixelés koncepciók

A variálhatóság jegyében. Idősebb gyerekekkel szuper alkalom lehet csereberélni egy-egy sálat, kendőt, napszemcsit. A kisebbekknél pedig a saját ruhatáruk kombinálása jó lehetőség, hogy 1-1 darabot többször is felvegyen. Főleg, ha mosógép is elérhető a szálláson. Így teljesen felesleges 15 külön szett rucit vinni 2 hétre.

EXTRÁK

1 játék mindenkinek

Igen, jól láttad. Persze a gyermekednek fontos, hogy legyen mi lekösse a figyelmét, de nekünk – felnőtteknek - is kell valami szórakoztató dolog. Legyen az könyv, podcast, napló, bármi. Ha máskor nem is, a nudli alvásideje alatt!

Legyen 1 passzoló szett az egész családnak

Egy nem sok, de garantáltam feldobja majd az utazásotokat, ha 1-2 képen teljesen összeillő szerelésben járkáltok!

Összeillő ruha szett
Összeillő ruha szett

REPÜLÉS VS AUTÓS UTAZÁS

Mindkét utazási formának megvannak a maga előnyei & hátrányai. Rajtad áll, hogy a lehetőségeid, személyes preferenciád mit enged. Ezt észben tartva pedig íme néhány tanács mit pakoljunk kisgyerekes utazáshoz:

Repülés
  • A súlyhatárokat mindig vegyétek figyelembe.
  • Döntsétek el, mi szolgálna jobban titeket: babakocsi, hordozó és/vagy autós ülés.
  • Ne felejtsetek el 1 szett SOS rucit pakolni (legalább a picinek), és néhány alap dolgot a kézipoggyászba, ha netán elveszne a feladott.
  • Ha visztek magatokkal babakocsit/hordozót, én ajánlom, hogy amennyit lehet vidd a gyermeked ebben főleg a security check és check-in alatt.
  • Nem pakolással kapcsolatos, de fontos: mindig tájékozódj, hogy a légitársaságnak mi az aktuális szabályzata. A legtöbb fapados társaság 2 éven aluli gyerekeknek átalánydíjas jegyet számol fel.

Szemléltetés képpen, a márciusi 1 hetes portói utunkra 1 becsekkolt 20 kg-os bőrönd, 2 kisméretű kézipoggyász, 1 babakocsi és 1 csípő hordozó jött velünk. Nem stresszeltünk azon, hogy a lehető legminimálisabban pakoljunk, de nem is vittünk sok holmit – szerintem. 🙂

Repülős utazás
Repülős utazás
Autós utazás

Pakolás szempontjából egy autós utazás (majdnem) mindig megengedőbb, mint repüléskor. Nem mondom, hogy ilyenkor mindig megőrülünk, de kétségkívül többször spóroljuk meg a ‘Melyiket vigyük’ kérdést. Mindkettőt. 🙂

Autós utazás
Autós utazás

Hozok egy példát a balatoni hétvégénkről is: 1 nagy 20 kg-os bőrönd, 2 hátizsák, 1 táska a ‘vizes’ holmiknak, mint pl extra türcsi, fürdőruha, papucs, kis hordozható ventillátor stb.), a babakocsit lecseréltük az összecsukható kis biciklire, 1 csípő hordozó és egy adag játék a játszóterezésekhez, pl. homokozószett.

HOSSZÚ VS RÖVID UTAZÁSOK

Az igazat megvallva tapasztalataink szerint nincs túl nagy különbség az elpakolt ruha mennyisége között 3 napra és 2 hétre. Minden egyéb, mint pl. papucs, türcsi, kozmetikai táska, babaholmik akkor is jönnek, ha csak egy hétvégére megyünk. Ha melegebb helyre utazunk, akkor pedig a hidegebb napokra elcsomagolt meleg ruha mennyisége is változatlan akár 4 napra, akár 1,5 hétre megyünk. Amit ezzel mondani akarok, hogy ne ijesszen meg sem a pakolási fázis, sem az, hogy kisgyerekkel utazol. Mint minden, itt is hatalmas tapasztalatot lehet szerezni, de nem 1 út alatt.

LEZÁRÁSKÉNT

Többször hallottam, hogy többek között a pakolás az, ami megrémiszti a szülőket, hogy útnak induljanak. De ahogy említettem, gyakorlat teszi a mestert. Még akkor is, ha közhelyesen hangzik.

Sok-sok apró kis csuklással teli lesz a folyamat, de remélem egy babalépéssel közelebb kerültetek az elhatározáshoz, hogy mit is pakoljatok kisgyerekes utazáshoz.

Ide pedig becsempészek 1-2 tartalmat amelyet szintén ebben a témakörben készültek:

Autós úti Kodex családoknak - blog cikk

Totyogóval való pakolás Instagram vs Valóság - reels videó

Pakolás totyogóval - poszt

Okos tippek pakoláshoz - poszt

Mi van a hátizsákunkban? - poszt

Útipatika - poszt

Egy kis puska babával/totyogóval való repüléshez - poszt

10 érv miért szuper az autós utazás kisgyerekkel - reels videó

Autós utazás alapok - poszt